fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Everything, Everything

KN Redactie 24 augustus 2017
image

Wees gewaarschuwd, cynici: het op tieners gerichte liefdesverhaal Everything, Everything lijkt meer dan een beetje op zo’n sprookje over een in een kasteel opgesloten prinses die een knappe prins nodig heeft om haar te redden.

Dat terzijde, is regisseuse Stella Meghies verfilming van Nicola Yoons young adult-roman zachtaardig, smaakvol en trouw aan het boek. Al maakt de slaapkamerscene van de twee nauwelijks meerderjarige hoofdpersonen het een twijfelachtig gebeuren, zelfs voor volwassen adolescenten.

Geïsoleerd huishouden

Maddy (Amandla Stenberg) is een erg slimme en belezen tiener die al sinds haar jongste jaren te horen krijgt dat ze een ernstige auto-immuunziekte heeft. Ze leeft in een hermetisch afgesloten huis, dat speciaal voor haar ontworpen is door haar moeder Pauline (Anika Noni Rose). Verpleegster Carla (Ana de la Reguera), die regelmatig langskomt, voltooit dit geïsoleerde huishouden.

Eén willekeurig virus of een bacterie kan Maddy al fataal worden. Ze leeft het meest solitaire leven denkbaar, maar benadrukt tegenover haar moeder dat alleen zijn niet hetzelfde is als eenzaam zijn. De enige wens die Maddy koestert, is ooit de Stille Oceaan zien, die nog geen vijf kilometer verderop ligt. Pauline rouwt intussen nog steeds af en toe om Maddy’s vader en broer, die omkwamen bij een verkeersongeluk.

Zielsverwanten

Dan komt de knappe, gevoelige Olly (Nick Robinson) in het naastgelegen huis wonen. Hij blijkt, natuurlijk, onmiddellijk Maddy’s zielsverwant te zijn. Olly heeft echter zijn eigen problemen. Hij moet zijn moeder en zus af en toe beschermen tegen zijn dronken, gewelddadige vader, die maar moeilijk een baan kan behouden.

De ramen van de twee liggen handig genoeg recht tegenover elkaar, dus al snel communiceren ze niet alleen via sms, maar ook via plakkaten die ze tegen het glas houden. Maddy begint te dromen over de grote buitenwereld, het voeren van lange, bezielde gesprekken en koestert verwachtingen over die ontzettend belangrijke eerste kus. “Ik praat liever met hem dan dat ik slaap”, laat ze weten.

Overwint de liefde?

Tja. Wat zou er nu gebeuren? Zullen moeder Paulines beschermende neigingen overdreven blijken te zijn? Zal de ware liefde overwinnen? Uiteraard doet die dat. Zich bewust van zijn doelgroep houdt de scenarioschrijver de romantische fantasie in stand zonder harde, realistische consequenties daar inbreuk op te laten maken. Het script is onrealistisch, maar toch, alleen een echte mopperpot zou het afkraken. (CNS)

Film: Everything, Everything (2017), Verenigde Staten, 96 min. Regie: Stella Meghie, met o.a. Amandla Stenberg, Nick Robinson en Anika Noni Rose.