<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Ferdinand

Hettie van der Ven 11 januari 2018
image

Een zachtmoedige, pacifistische stier die het liefst door de groene heuvels rolt en bloemetjes besnuffelt, dat is Ferdinand. Maar helaas. Ferdinand groeit op in Casa del Toro, een stierenboerderij in Zuid-Spanje.

Zijn toekomst is al voor hem uitgestippeld. Niks bloemetjes snuffelen, hij moet een ultiem agressieve vechtstier worden om uiteindelijk in een grote arena het duel met El Primero en andere stierenvechters aan te gaan. Dat loopt meestal slecht af voor stieren.

Trouw aan zichzelf

Als jong stiertje realiseert Ferdinand zich dit al en hij weet te ontsnappen. Hij komt op een plek terecht waar liefdevol voor hem gezorgd wordt, maar dit is van korte duur. Eenmaal volwassen is Ferdinand uitgegroeid tot een stier van XXXXXL-formaat, wat hem aantrekkelijk maakt voor de stierenvechtmarkt.

Hij moet een kampioen worden. “Maar ik kan toch ook een kampioen worden zonder te vechten!”, zo stelt Ferdinand. Het lieve beest blijft trouw aan zichzelf, weet zijn agressieve huisgenoten ook te overtuigen van zijn pad en ­uiteraard loopt alles uiteindelijk goed af.

Eenvoudige boodschap

Ferdinand is gebaseerd op het populaire kinderboek The Story of Ferdinand uit 1936. De filmmakers van Blue Sky Studios (vooral bekend van Ice Age en Rio) besloten het verhaaltje uit te bouwen tot een animatie van ruim anderhalf uur. Hier zijn ze prachtig in geslaagd. Zeker, het verhaal is voorspelbaar, de muziek bescheiden en de boodschap eenvoudig: wees jezelf!

Ferdinand is bovenal koddig en aandoenlijk. Bijvoorbeeld wanneer de stier zich met zijn enorme dijen door een overvolle porseleinwinkel probeert te wurmen en zichzelf daarbij mentaal probeert op te peppen: “Kom op, denk dun. Je bent een veertje.” De agressietrainingen verlopen ook al niet vlekkeloos, omdat Ferdinand vol in de remmen gaat wanneer er een klein roze konijntje op zijn stormbaanroute staat.

Topvermaak

De sidekicks die iedere animatie ­tegenwoordig heeft, bestaan in Ferdinand uit een excentrieke geit, de egeltjes Uno, Dos en Quatro en drie met een Duits accent sprekende, ijdele paarden. Aardige toevoegingen maar eigenlijk overbodig.

Alles draait om Ferdinand en die verantwoordelijkheid draagt het enorm stoere beest met verve. Ferdinand biedt topvermaak voor kinderen, maar rondom mij hoorde ik ook veel ouders heel hard lachen. Aanrader!

Film: Ferdinand (2017), Verenigde Staten, 106 min. Regie: Carlos Saldanha, met stemmen van o.a. John Cena en Kate McKinnon (originele versie) of Rico Verhoeven en Plien van Bennekom (Nederlandse versie).

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.