<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Inspiratie

‘Geroepen hen te dienen’: katholiek straatpastoraat wil brug slaan naar inheemse bevolking Canada

Agniezka Ruck - CNS 2 augustus 2021
image
Jonge vrijwilligers spreken en bidden met een dakloze man in Vancouver. Foto: CNS Photo - Catholic Street Missionaries via B.C. Catholic

Mildred Moy draagt een jas met de tekst ‘Catholic Street Ministries’ als ze in de straten van Vancouver op zoek gaat naar daklozen met wie ze een praatje kan maken. Ze hoopt dat ze zo de Kerk zichtbaarder kan maken en de kloof tussen de Kerk en de inheemse Canadese bevolking kan helpen dichten.

Moy stichtte de organisatie Catholic Street Ministries in 2016 en voert haar werk uit in Downtown Eastside. De wijk heeft de smerigste straten van Vancouver en je vindt er heel wat daklozen en drugverslaafden, waaronder naar verhouding veel Canadezen van inheemse afkomst.

“De inheemse bevolking ligt ons na aan het hart. God roept ons op deze broeders en zusters te dienen. En als zij lijden, lijden wij ook”, vertelt Moy aan B.C. Catholic, de krant van het aartsbisdom Vancouver.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Het nieuws over de graven herinnerde mij eraan waarom veel leden van de inheemse bevolking op straat leven en verslaafd zijn. Ze lijden nog steeds onder het misbruik en de transgenerationele trauma’s.”

Dankbaar

Toen in mei het nieuws van de ongemarkeerde graven bij een voormalige kostschool in Kamloops openbaar werd, vreesde Moy dat ze door de tekst op haar jas een doelwit zou worden of dat haar werk gehinderd zou worden. Dat was gelukkig zelden het geval.

“Het zijn echt heel fijne mensen. Meestal zijn ze erg dankbaar voor wat we voor hen doen. Het maakt hen niet echt uit dat we bij de katholieke Kerk horen. Ze zien dat we oprecht zijn en dat is genoeg.”

‘Bidden maakt verschil’

Vrijwilligers van CSM wandelen langs vaste routes door de wijk Downtown Eastside. Ze bieden een luisterend oor aan, bemoedigen mensen en bidden voor iedereen die dat wil. Het is eenvoudig werk, maar Moy is ervan overtuigd dat ze echt verschil maken.

“We zijn geen professionele therapeuten of verslavingsdeskundigen, maar bieden hun een luisterend oor, vriendschap en gebed. We zien welk verschil bidden maakt. Daarom gaan we eropuit om mensen te ontmoeten, met al hun pijn, en bidden we voor hen. Dat is onze missie.”

“Wij bieden hun een luisterend oor, vriendschap en gebed. We zien welk verschil bidden maakt”
- Mildred Moy, Catholic Street Ministries Vancouver

215 dagen van gebed

De meeste mensen die de vrijwilligers op straat ontmoeten, zijn van inheemse afkomst. Toen het nieuws over ongemarkeerde graven de ronde deed op straat, besloot Moy om een ‘gebedsmuur  op te richten. Daar kunnen haar vrijwilligers en anderen zich opgeven om te bidden voor genezing, verzoening en inkeer.

Haar doel is dat er 215 dagen lang elke dag iemand bidt. Dat getal is niet willekeurig gekozen: oorspronkelijk ging men ervan uit dat er zich op de grond van Kamloops Indian Residential School 215 graven bevonden.

“Dit is zo’n groot probleem en het is zo moeilijk voor ons mensen om het op te lossen, maar voor God is alles mogelijk,” zegt Moy. De gebedsmuur werd op 11 juni opgericht en blijft actief tot 12 januari 2022. Iedereen kan zich er opgeven om te bidden en te zien hoeveel mensen met hen meebidden.

Contact leggen

Moy heeft ook andere, eenvoudigere manieren gezocht om contact te leggen met mensen en een band met hen op te bouwen. Zo leerde ze bijvoorbeeld enkele woorden in inheemse talen.

image
De vrijwilligers zijn zichtbaar katholiek. Dat levert zelden problemen op: "Het maakt de mensen op straat echt niet uit dat we bij de katholieke Kerk horen." Foto: CNS Photo - Catholic Street Missionaries via B.C. Catholic

“We zagen een inheemse man die er ellendig uitzag. We kenden hem niet, maar wilden hem toch benaderen, dus ik zei ‘hallo’ tegen hem in het Cree. Dat brak het ijs en hij wilde dat we voor hem zouden bidden. Toen we klaar waren, straalde hij van geluk. Ons gebed veranderde hem.”

Verontschuldigingen

In meer grimmige ontmoetingen met mensen, zowel inheems als niet-inheems, die boos zijn over de rol van de Kerk in de kostscholen, boden vrijwilligers van CSM hun verontschuldigingen aan.

“We denken dat het goed is om ons te verontschuldigen,” zegt Moy. “De zonde van een van ons heeft gevolgen voor het hele lichaam van Christus.”

Bruggen bouwen

Ze hoopt dat de gebedsmuur katholieken aanzet om deel te nemen aan herstel. “Ik hoop dat meer mensen bidden. God zal ons gebed verhoren. Voor God is niets onmogelijk.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ze voegt toe dat ze de term ‘katholiek’ op haar jas zal blijven dragen als ze de straat op gaat, in de hoop dat de bruggen die ze bouwt tot positieve ontmoetingen zullen leiden tussen gelovigen en mensen die ernstig gekwetst zijn door vertegenwoordigers van de Kerk.

“Als ze ons werk waarderen en ze ontdekken dat we katholiek zijn, zal dat hopelijk een positieve ervaring zijn die hun afkeer van de Kerk en God zal verminderen.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.