“De Tweede Wereldoorlog was in volle gang en wij moesten van de Duitse bezetter ons klooster in Wielkopolska in Groot-Polen, verlaten. Ook mochten we niet meer in habijt over straat”, vertelt de Poolse Maria Mira Deresińska van de Zusters van Sint-Elizabeth uit Nysa.
“Ik kreeg toestemming om naar mijn zus Maria Władysława en tante Maria Exuperia in het zuidelijke Nysa te gaan. Ook zij waren religieuzen. Mijn zus werkte als verpleegster in het ziekenhuis, ik ging als lerares lesgeven in een tehuis voor de opvang van kinderen van oorlogsslachtoffers. Daar liep ik tuberculose op.
Het was september 1943, de ziekte bleek agressief en medicijnen waren er nauwelijks. Op röntgenfoto’s was te zien hoe mijn beide longen helemaal besmet waren en in de rechter zelfs een gat was ontstaan. Ik was pas 31 jaar oud en ten dode opgeschreven.
Ik was er zo slecht aan toe dat de artsen besloten mij naar ons klooster in het Reuzengebergte te sturen, ‘om te herstellen’ zoals ze zeiden, maar feitelijk om nooit meer terug te keren. Maar de mens wikt en God beschikt, en ik begon vol vurig tot onze ordestichtster moeder Maria Luiza te bidden om genezing. Ik legde haar foto onder mijn kussen en bad, en bad nog meer.
Omdat ik maar niet doodging en ik mij eigenlijk steeds beter voelde, besloten de dokters mij in augustus 1944 opnieuw te onderzoeken. Ze konden hun ogen niet geloven. Zonder ook maar enig medicijn was er niets meer van de dodelijke ziekte terug te vinden en was het gat in mijn long verdwenen. Ik ging weer aan het werk.
Toen aan het einde van de oorlog bommenwerpers hun lading boven de stad lieten vallen en ons klooster op zijn fundamenten trilde, rende ik al biddend naar de zolder en legde op een dakspant een foto van moeder Maria Luiza. Achteraf bleek dat Nysa die dag een van de zwaarst getroffen steden van de Tweede Wereldoorlog werd. Tachtig procent van de stad werd in puin gelegd – maar ons klooster bleef gespaard.”
Honderd jaar eerder ontfermde op diezelfde plaats moeder Maria Luiza Merkert zich over de armen van de stad. Samen met haar zus stichtte zij wat later de congregatie van de Zusters van Sint-Elizabeth zou heten. De religieuzen ontfermden zich over de vele stakkers van de stad voor wie in het ziekenhuis geen bed ter beschikking werd gesteld.
De wonderbaarlijke genezing van zuster Maria Mira Deresińska was in 2007 voor paus Benedictus XVI reden om Maria Luiza Merkert zalig te verklaren. Zuster Maria Mira Deresińska zou dat hier op aarde niet meer mee maken. Op haar 91ste, in 2003, overleed ze.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.