<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Inspiratie

God wil het allerbeste voor ons

KN Redactie 22 maart 2019
image
Paus Franciscus begroet een groep kinderen tijdens de audiëntie van 20 maart. CNS Photo - Paul Haring

Tijdens de algemene audiëntie van 20 maart sprak paus Franciscus over Gods wil voor ons.

Beste broeders en zusters, goedemorgen!

We gaan verder met onze catecheses over het Onzevader en staan vandaag stil bij het derde verzoek: “Uw wil geschiede”. Dit moet gelezen worden in eenheid met de eerste twee – “Uw naam worde geheiligd” en “Uw Rijk kome” -, zodat ze samen een drieëenheid vormen: “Uw naam worde geheiligd”, “Uw Rijk kome”, “Uw wil geschiede”. Vandaag hebben we het over de derde.

Gods zoektocht

Nog voor de zorg die de mens draagt voor de wereld, is er de onvermoeibare zorg van God voor de mens en de wereld. Heel het Evangelie weerspiegelt deze totale omgekeerde perspectief. De zondaar Zaccheüs klimt in een boom omdat hij Jezus wil zien, maar hij weet niet dat God, veel eerder al, op zoek ging naar hem. Als Jezus arriveert, zegt Hij tegen hem: “De Mensenzoon is immers gekomen om te zoeken en te redden wat verloren was” (Lc. 19,10).

Zie hier de wil van God, waarvan wij bidden dat die geschiedt. Wat is de wil van God die tot leven komt in Jezus? Zoeken en redden wat verloren was. En wij vragen in ons gebed dat Gods zoektocht tot een goed einde mag worden gebracht, dat zijn universele plan van verlossing tot stand mag komen, allereerst in ons en vervolgens in heel de wereld.

Hebben jullie er wel eens over nagedacht wat het betekent dat God op zoek is naar ons? Ieder van ons kan zeggen: “Maar God, bent U op zoek naar mij? – Ja, Ik zoek jou!” Ieder van ons, persoonlijk. Wat is God groot! Wat een liefde schuilt er achter alles.

God is duidelijk

God is niet onduidelijk, Hij verschuilt zich niet achter raadsels en Hij heeft de toekomst van de wereld niet op een onbegrijpelijke manier gepland. Nee, Hij is duidelijk. Als we dat niet begrijpen, lopen we het risico de betekenis van de derde uitdrukking in het Onzevader niet te begrijpen.

De Bijbel staat namelijk vol uitdrukkingen die ons vertellen over Gods positieve wil voor de wereld. In de Cathechismus van de katholieke Kerk vinden we een reeks citaten die getuigen van deze trouwe en geduldige goddelijke wil (vlg. nr. 2821-2827).

De heilige apostel Paulus schrijft in zijn Eerste Brief aan Timoteüs over “God, onze heiland, die wil dat alle mensen gered worden en tot de kennis van de waarheid komen” (2,3-4). Dat is zonder enige twijfel de wil van God: de redding van de mens, van de mensen, van ieder van ons.

God klopt met zijn liefde op de deur van ons hart. Waarom? Om ons aan te trekken; om ons naar Hem toe te trekken en ons verder te helpen op de weg van de verlossing. God is ieder van ons met zijn liefde nabij om ons bij de hand te nemen op weg naar de verlossing. Wat een liefde gaat hierachter schuil!

Een gebed vol vurig vertrouwen

Als wij dus bidden “Uw wil geschiede”, wordt er niet van ons gevraagd dat wij gedienstig het hoofd buigen, alsof we slaven zouden zijn. Nee, God wil dat we vrij zijn! Het is zijn liefde die ons vrij maakt. Het Onzevader is namelijk het gebed van kinderen, niet van slaven. Van kinderen die het hart van hun vader kennen en zeker zijn van zijn liefdesplan.

O wee, als wij bij het uitspreken van deze woorden onze schouders ophalen ten teken dat we ons overgeven aan een lot dat ons ziekmaakt maar dat we niet kunnen veranderen. Integendeel, het is een gebed vol vurig vertrouwen in een God die het goede, het leven en de verlossing voor ons wil. Een moedig, zelfs strijdbaar, gebed, omdat er in de wereld heel veel, te veel, situaties zijn die niet volgens Gods plan zijn.

Die kennen we allemaal wel. De woorden van de profeet Jesaja parafraserend, zouden we kunnen zeggen: “Hier Vader, is er oorlog, machtsmisbruik, uitbuiting. Maar wij weten dat U het goede voor ons wil, daarom smeken wij U:  U wil geschiede! Heer, verander de plannen van de wereld, verander zwaarden in ploegijzers en lansen in sikkels, dat niemand zich nog oefent in de kunst van het oorlogvoeren!” (vlg. 2,4). God wil de vrede.

Ontvlammende liefde

Het Onzevader is een gebed dat in ons dezelfde liefde doet ontvlammen als die Jezus had voor de wil van de Vader. Het is een vuur dat ertoe drijft de wereld met liefde te veranderen. De christen gelooft niet in een onontkoombaar noodlot. Er is niets willekeurigs in het geloof van de christenen: er is echter een verlossing die zich wil openbaren in het leven van elke man en elke vrouw en die tot vervulling wil komen in eeuwigheid.

Als wij bidden is dat omdat wij geloven dat God de wereld kan en wil veranderen door het kwade te overwinnen met het goede. Het heeft zin om die God te gehoorzamen en je aan Hem over te geven, ook in tijden dat je zwaar op de proef wordt gesteld.

Overgave aan de Vader

Zo was het ook voor Jezus in de tuin van Getsemane, toen hij angst voelde en bad: “Vader, als Gij wilt, laat dan deze beker Mij voorbijgaan. Maar toch: niet mijn wil, maar uw wil geschiede” (Lc. 22,42). Jezus is verpletterd door het kwaad in de wereld, maar Hij geeft zich vol vertrouwen over aan de oceaan van liefde van de wil van de Vader. Ook de martelaren zochten in hun beproevingen niet de dood, maar het leven daarna, de verrijzenis.

God kan ons uit liefde over moeilijke wegen laten gaan, Hij kan ons pijnlijke wonden en doornen doen ervaren, maar Hij zal ons nooit in de steek laten. Hij is altijd bij ons, naast ons, in ons. Voor een gelovige is dat, meer nog dan een hoop, een zekerheid. God is met mij.

Hij wil het beste voor ons

Dat vinden wij ook terug in de gelijkenis uit het Evangelie volgens Lucas die gaat over de noodzaak altijd te bidden. Jezus zegt: “Zou God dan geen recht verschaffen aan zijn uitverkorenen, die dag en nacht tot Hem roepen en naar wie Hij genadig luistert? Ik zeg u: Hij zal hun spoedig recht verschaffen” (18,7-8). Zo is de Heer, zoveel houdt Hij van ons en wil Hij het beste voor ons.

Ik wil julie nu uitnodigen om allemaal samen het Onzevader te bidden. En wie geen Italiaans spreekt, kan het bidden in zijn eigen taal. Laten we samen bidden. (Vert. SK)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.