fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Inspiratie

Gregoriaans zingende dominicanen populair op YouTube

Sanne Gerrits 31 januari 2020
image
Videobeeld van de jonge dominicaanse broeders die gregoriaanse liederen zingen op hun videokanaal OPChant. Links de Nederlander Stefan Ansinger. Screenshot: youtube.com

Op YouTube plaatsen een jonge Nederlandse en een Zwitserse dominicaan video’s waarin ze gregoriaanse liederen zingen. Hun kanaal trok in korte tijd al elfduizend abonnees.

De Nederlander Stefan Ansinger en Zwitser Alexandre Frezzato begonnen een paar maanden geleden vanuit hun studentengemeenschap in het Zwitserse Fribourg met hun YouTube-kanaal OPChant.

Hun video’s blijken te voorzien in een behoefte, want drie maanden later hebben al meer dan elfduizend mensen uit de hele wereld hun gregoriaanse gezangen beluisterd.

Weinig materiaal op internet

De jonge broeders kwamen op het idee van een eigen kanaal door de lessen gregoriaans die zij bij hun theologiestudie kregen.

Zij zochten op internet naar voorbeelden om te bestuderen, maar vonden er maar weinig materiaal, zo vertelt Ansinger op de website van de Dominicanen Nederland.

Te Deum

Ze besloten het Te Deum op te nemen. Ansinger: “Dat is een gregoriaanse lofzang uit de 5e eeuw, dat in de dominicaanse traditie een eigen toonzetting kent. We zingen het in de liturgie nog steeds op feestdagen, hoogfeesten en zondagen. Direct daarna monteerden we de video en zetten het na thuiskomst in Fribourg op YouTube.”

Wereldwijd publiek

Na talloze positieve reacties besloten de broeders meer opnames te gaan maken in de twaalfde-eeuwse kerk van Estavayer, waaronder de O-Antifonen en de dominicaanse introitus van de zondagen van de advent.

“De abonnees stroomden binnen,” vertelt Ansinger. Amerikaanse websites pikten het nieuws op en dat zorgde voor wereldwijde publiciteit.

Een keer per week nieuwe video

Daardoor werden de video’s van de jonge dominicanen door steeds meer mensen bekeken. Hun opname van Puer Natus is zelfs meer dan twintigduizend keer bekeken.

“We krijgen al reacties van mensen over de hele wereld die geraakt zijn door de video’s”
- Dominicaan Stefan Ansinger

De broeders proberen nu één keer per week een nieuwe video te plaatsen, met een link naar de bladmuziek. “Zo groeide onze overtuiging dat ons videokanaal iets te bieden heeft wat nog niet bestaat.”

Niet alleen christelijke luisteraars

Niet alleen christenen vinden de weg naar de gregoriaanse gezangen van de twee jonge dominicanen.

“Ik weet dat er velen zijn die luisteren omdat ze het mooie muziek vinden en de kerken ook bijzonder mooi vinden – en dit zijn goede redenen”, zegt Ansinger.

Mensen naar God brengen

De Nederlandse dominicaan is ervan overtuigd “dat wanneer wij met een oprecht hart en met toewijding deze teksten uit onze traditie blijven zingen, deze schoonheid mensen naar God kan brengen.”

“We krijgen al reacties van mensen over de hele wereld die geraakt zijn door de video’s. Niet omdat wij zingen, maar omdat we proberen ons dienstbaar op te stellen in een grotere levendige traditie, waar wij alleen maar bij hoeven aan te sluiten.”