<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Het wonder van Fatima

Henk Rijkers 12 mei 2016
image

Weinig films zullen zoveel hebben bijgedragen aan de faam van Maria’s verschijningen in Fatima als The Miracle of Our Lady of Fatima (1952).

Op internet las ik zelfs recensies van protestanten die er als kind destijds door geraakt waren.

Niet zo’n goede reputatie

Anderzijds heeft de film niet overal zo’n goede reputatie, omdat het een typische Hollywood-productie uit de jaren vijftig is, met van die karakteristieke dialogen tussen joviale of juist erg strenge volwassenen en gehoorzame kinderen.

Bovendien was zuster Lucia Santos, een van de zienertjes, er ook niet zo positief over.

Bloedstollende visioen

Dat lijkt me logisch: als je jezelf, je eigen gezin en levensomstandigheden van 1917 tientallen jaren later terugziet in een Hollywood-film kan ik me voorstellen dat een zekere vervreemding toeslaat.

Om maar te zwijgen van de religieuze gebeurtenissen waar alles om draait, en die je leven gestempeld hebben. De vraag is of die voor kinderen überhaupt wel geschikt zijn. Ik denk bijvoorbeeld aan het bloedstollende visioen van de hel (die tussen haakjes ook aardig gevuld bleek).

Gezinsfilm

Voor wie echter op zoek is naar een film om je kinderen op een leuke manier met het gegeven in aanraking te brengen, voldoet deze na een halve eeuw nog uitstekend. Het is immers geen documentaire, het is een gespeelde gezinsfilm en als zodanig nog altijd de moeite waard om naar te kijken.

Hij spreekt kinderen aan en er is vanuit katholiek oogpunt niets in de film, die zich trouw aan de basisfeiten houdt, dat bezwaar oproept.

Vrolijke noot

Een vondst is zelfs de verzonnen figuur van Hugo, een bon vivant die met de kinderen bevriend is, en het voor hen opneemt. Hij staat voor de ongelovige mens van goede wil, die eerder in de gaten heeft dat er echt wat aan de hand is dan menig gelovige. Met zijn vrolijke noot betrekt de film ook buitenstaanders in het gebeuren.

Vijandigheid

Een rode lijn die in onze tijd nieuwe actualiteit krijgt, is de vijandigheid van de antikerkelijke overheid tegenover het wonder in Fatima. De kinderen worden door vertegenwoordigers van de overheid zwaar onder druk gezet om de ‘waarheid’ te bekennen.

De film culmineert uiteraard in de verschijning van 13 oktober 1917, waarbij Maria het spoedige einde van de Eerste Wereldoorlog voorzegt en voor een massa toegestroomde mensen het zonnewonder doet plaatsvinden “opdat zij geloven”.

Charmante gedateerdheid

De film is op verschillende plaatsen op internet te bekijken, bijvoorbeeld op Gloria.tv. Maar als je hem wil vertonen met een zekere kwaliteit heb je een dvd nodig. Die is via Amazon.com in Amerika te bestellen, maar met helaas alleen Engelse, Franse en Spaanse ondertiteling.

Het zou mooi zijn als de film met een Nederlandse ondertiteling werd heruitgebracht. De gedateerdheid ervan ervaar je vandaag eerder als een charme, terwijl de boodschap van Fatima er voor kinderen nog altijd duidelijk en zuiver in doorklinkt.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.