<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Inspiratie

Iedereen missionaris: de droom van een nu zalige pater

Selinde van Dijk-Kroesbergen 20 mei 2021
image
Pater Johann Jordan werd op 15 zalig verklaard in de Sint-Jan van Lateranen in Rome. Foto: CNA - Pablo Esparza

De Duitse priester Johann Baptist Jordan (1848-1918) werd zaterdag in Rome zaligverklaard. Hij was een voorloper als het gaat om de rol van de leken in de missionaire opdracht van de Kerk.

Pater Jordan is ook wel bekend onder zijn religieuze naam Franciscus Maria van het Kruis. Hij stichtte de ordes van de salvatorianen en salvatorianessen.

Wonder

Afgelopen zomer keurde paus Franciscus de zaligverklaring goed, nadat er een wonder was erkend: een ongeboren kind genas van een ernstige botgroeistoornis nadat de Braziliaanse ouders – lekenleden van de salvatoriaanse familie – de pater om zijn voorspraak hadden gevraagd. Op 8 september 2014 – de sterfdag van pater Jordan – werd het meisje volledig gezond geboren.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Aanvankelijk was de belangstelling voor de zaligverklaring bij de salvatorianen in België niet zo groot, vertelt pater Jan Verboogen, van de salvatoriaanse gemeenschap in Hamont. Hij wijt het aan de toch wat nuchtere houding van de Belgen. Door het enthousiasme van de buitenlandse gemeenschappen drong echter tot hen door: “Dit wonder betekende een doorbraak in het proces van zaligverklaring, dat al in 1942 was ingezet!”

‘Bepaald indrukwekkend’

Jordan werd heilig verklaard tijdens een Mis in de Sint-Jan van Lateranen, die werd gevierd door de vicaris-generaal van Rome, kardinaal Angelo De Donatis.

“We hebben het sober moeten vieren”, zegt Verboogen. “Door corona kon er van hieruit helaas niemand naar Rome gaan. Door livestreaming konden wij van alles getuige zijn. Bepaald indrukwekkend was het feit dat het inmiddels zes jaar oude meisje met haar ouders de plechtigheid bijwoonde.”

In de middag onthulden de salvatorianen in Hamont een gedenkplaat met een kaarsenhouder bij een reeds bestaand borstbeeld. Ook openden ze een tentoonstelling over het leven en werk van pater Jordan. In oktober hopen ze de zaligverklaring officieel te vieren.

De kost verdienen

Jordan werd op 16 juni 1848 geboren in een arm boerengezin in het Duitse Zwarte Woud. Omdat zijn vader stierf toen hij vijftien was, kon hij niet studeren, maar moest hij de kost verdienen. Hij werkte een tijd lang als schilder en behanger.

Pas na zijn twintigste ging Jordan studeren en ontdekte hij dat hij aanleg voor vreemde talen had. Hij schreef zijn afstudeerwerk in acht Europese talen. Op 29-jarige leeftijd ging hij naar het seminarie en een jaar later werd hij priester gewijd voor het aartsbisdom Freiburg. Zijn bisschop stuurde hem naar Rome om er oude Bijbelse talen te studeren, en nadien ging Jordan voor verdere vorming naar Libanon en het Heilig Land.

Vorming van leken

Terug in Rome voelde hij een sterke roeping om een apostolische beweging te stichten die priesters en leken verenigde. Zijn ervaring met de strijd die de Duitse regering destijds tegen de katholieke Kerk voerde, motiveerde hem om mensen weer dichter bij Christus te brengen.

Daarom stichtte hij op 8 december 1881 met een paar andere priesters een beweging die zou instaan voor de vorming van christenen overal ter wereld. Priesters en wetenschappers moesten gelovigen een degelijke vorming geven, zodat iedereen de kans kreeg missionaris te worden. Ook leken zouden worden opgeleid als christelijk vormingswerkers.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Tot grote teleurstelling van Jordan verbood de Romeinse Curie echter de lekentak in de beweging. De gemeenschap kreeg de naam Sociëteit van de Goddelijke Heiland (salvatorianen) en werd in 1911 definitief goedgekeurd door de paus.

Inmiddels was er in 1888 ook een vrouwentak gesticht, de Zusters van de Goddelijke Heiland (salvatorianessen).

Hoewel het zijn vurige wens was, maakte Jordan de oprichting van de lekentak, die er uiteindelijk toch kwam, niet meer mee. Hij stierf op 8 september 1918 op zeventigjarige leeftijd.

Pater Verboogen ziet gelijkenissen met onze tijd: “Het is een merkwaardig detail: bij het heengaan van pater Jordan, die eigenlijk in ballingschap in Zwitserland leefde omdat hij tijdens de Eerste Wereldoorlog Italië moest ontvluchten, heerste de Spaanse griep. Slechts enkele van zijn volgelingen konden aanwezig zijn bij zijn begrafenis. Aan ons nu de opdracht in zijn voetspoor verder te gaan – ook in deze barre tijden.”

Nederlandse salvatorianen

Wereldwijd heeft de congregatie ongeveer 1200 leden die in alle werelddelen vertegenwoordigd zijn. Er zijn zo’n veertig Belgische salvatorianen. Ooit kwam een derde van het Belgische ledenbestand uit Nederland: Hamont ligt dicht bij de grens en trok heel wat Limburgers en Brabanders. Momenteel is er in Nederland één salvatoriaan actief, pater Wim van Meijl, in de Brabantse dorpen Leende en Sterksel.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.