<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Zuster Nadia Kroon bij haar tijdelijke professie in de Dominicuskapel in Neerbosch (Nijmegen). Foto: Arjan Broers - Dominicanen.nl
In beeld

‘Altijd willen ontdekken, nooit denken dat je het al weet’: weer een nieuwe dominicanes in Neerbosch

Anton de Wit 18 november 2022

Ze is de derde zuster in korte tijd die de Nederlandse dominicanessen komt versterken: op 16 november deed zuster Nadia Kroon haar tijdelijke geloften in de gemeenschap van Neerbosch.

In november 2020 gingen zusters Marga Zwiggelaar en Marieke Al haar voor; dat was toen de eerste professieviering in 23 jaar tijd. Met de tijdelijke professie van Nadia Kroon – kloosternaam Maria Nadia – lijkt deze voorzichtige trend van vernieuwing en verjonging zich te bestendigen.

[BEELDGALERIJ - Gebruik de pijltjes om te blader] Beeldimpressie van de professieviering van zuster Nadia Kroon. | Foto's: Arjan Broers - Dominicanen.nl

Nadia Kroon (1989) is geboren in een christelijk-gereformeerd gezin in IJmuiden. Zij studeerde missionaire theologie aan de Christelijke Hogeschool Ede en de Vrije Universiteit, en werkte eerder onder meer voor een diaconaal inloophuis in Soest.

Levenskeuze

In een interview in Katholiek Nieuwsblad in januari 2021 vertelde Nadia Kroon al over haar roeping tot het religieuze leven. “Ik wil vertellen dat het kloosterleven een reële optie is, het is iets heel moois en de moeite waard. Ik pleit ervoor om het gewoon in de beroepskeuzegids op te nemen. Het is een levenskeuze en er is niets mis mee om het te overwegen.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Ze omschreef zichzelf toen al als een zoeker; na aanvankelijk te zijn ingetreden bij de augustinessen, had ze na lang aarzelen toch besloten dat zij daar niet op haar plek was. Niet lang daarna kwam ze bij de dominicanessen terecht. Ze herkende zich – zo zei ze in een rede bij haar professie – vooral in de “nieuwsgierigheid, soms op het irritante af” van de orde van predikers. “Dominicaans zijn is altijd willen ontdekken, nooit denken dat je het al weet.”

Eerste stap

De tijdelijke geloften of ‘kleine professie’ vormt de eerste stap naar de eeuwige geloften, waarmee iemand in principe definitief toetreedt tot een bepaalde kloostergemeenschap.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.