<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Het priesterkoor van de 'zoutkathedraal' bevindt zich zo'n 180 meter onder de grond. Foto: Maarten Boersema
In beeld

De zoutkathedraal van Tour-winnaar Egan Bernal: waar de een God zoekt, en de ander zichzelf

Maarten Boersema 31 juli 2019

Zipaquira is sinds zondag geboortestad van de eerste Colombiaanse winnaar van de Tour de France. Maar naast de 22-jarige Egan Bernal kent de stad nog een beroemde ‘attractie’: de 24 jaar geleden gewijde ‘zoutkathedraal’, een imposante ondergrondse kerk. Bernals vader Gérman leidde daar mensen rond.

De 'zoutkathedraal' van Zipaquira geldt als een hoogtepunt van de moderne architectuur in Colombia (klik op de pijltjes voor meer beeld) | Foto's: Maarten Boersema

De zoutkathedraal van Zipaquira is een begrip in Colombia. Je vindt de kerk op zo’n vijftig kilometer van de hoofdstad Bogota. Het is een grandioos godshuis, dat wel wordt gezien als een van de belangrijkste wapenfeiten van de moderne architectuur in Colombia. Met reden, want het overtreft ruimschoots de verwachtingen die je kunt hebben van dit bijzondere bouwwerk.

Een kathedraal in een zoutmijn

Deze imposante kathedraal (die overigens technisch gezien geen kathedraal is, maar een gewone kerk) is in de loop van de tijd uitgehakt in een voormalige zoutmijn. Het schip van de kerk bevindt zich op het laagste punt, zo’n 180 meter onder de grond.

De ondergrondse wandeling naar de kathedraal leidt je langs de kruiswegstaties. Door verschillende kunstenaars zijn veertien kleine kapellen uitgehakt in steen, die op abstracte wijze het leven en sterven van Jezus symboliseren. Bij elke kapel vind je een kruis als symbolisering van Hem.

“De een komt om Jezus te leren zien, de ander wil vooral zelf gezien worden. Ook diep onder de grond is er weinig nieuws onder de zon”

Het is een magische en spirituele ervaring om in de donkerte van moeder aarde stil gezet te worden bij zijn leven en sterven. Het gesteente komt tot leven. En in de donkere gangen, die op artistieke wijze en met verschillende kleuren worden verlicht, klinkt vaak het Ave Maria.

Ontwerpwedstrijd voor een veilige kerk

Deze massieve kathedraal kent een lange geschiedenis. Al eeuwen is de zoutmijn in gebruik en ook al eeuwen hakten mijnwerkers kapelletjes uit in de wanden ervan. Elke dag spraken ze hun gebeden uit voordat ze aan het werk gingen, en vroegen ze om bescherming voor hun gevaarlijke werk.

De eerste officiële kathedraal stamt uit 1954, maar die werd begin jaren negentig gesloten. Het werd te onveilig. Maar men wilde de mijn niet definitief sluiten, dus werd er een wedstrijd uitgeschreven om te komen met een nieuw en veilig ontwerp van de kathedraal.

“Het is een spirituele ervaring om in de donkerte van moeder aarde stilgezet te worden bij Jezus' leven en sterven”

Architect Roswell Garavito Pearl won de wedstrijd, en in 1995 werd de nieuwe kathedraal gewijd. Sindsdien trekt de kerk honderdduizenden bezoekers per jaar. Van toeristen tot pelgrims, die allemaal iets willen proeven van dit bijzondere bouwwerk gemaakt van het zout der aarde.

Een selfie in de kerk

Al leveren die verschillende groepen bezoekers aan de kathedraal soms ook een merkwaardige spanning op. Dat wordt visueel gemaakt op het laagste punt, aan het begin van het schip van de kerk. Daar staat in grote, enigszins kitscherige neonletters Colombia geschreven. Menigeen maakt juist op die plek een selfie.

De een komt hier om tot rust te komen en Jezus te leren zien, de ander wil vooral zelf gezien worden. Wat dat betreft, is er ook diep onder de grond weinig nieuws onder de zon.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.