<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
In beeld

Delen in Christus’ missie: paus wijdt negen priesters

Catholic News Agency 26 april 2021
image
Paus Franciscus wijdde zondag 25 april 2021 negen priesters. Hij drong er bij de wijdelingen op aan om tijdens hun priesterschap de nabijheid van God, hun bisschop, hun medepriesters en het volk van God te zoeken. Foto: CNS Photo - Vatican Media

Paus Franciscus wijdde afgelopen zondag, op Roepingenzondag, negen mannen tot priester. Hij spoorde hen aan om hun hele priesterlijke leven herders te zijn zoals Christus dat was.

Tijdens de Mis in de Sint-Pietersbasiliek vertelde hij hun dat ze zullen delen in de missie van Christus. “Jullie zullen herders zijn zoals Hij. Dit is wat Hij van je wil. Herders van Gods heilige, gelovige mensen. Herders die met Gods volk meegaan: soms voor de kudde, soms in het midden of erachter, maar altijd daar met Gods volk.”

De vier nabijheden van de priester

De paus drong er bij de wijdelingen op aan om tijdens hun priesterschap “nabijheid” met God, hun bisschop, hun medepriesters en het volk van God te zoeken. Hij beschreef dit als de “vier nabijheden van de priester”.

Hij zei dat het voor geestelijken essentieel is om in gebed dicht bij God te blijven. “Een priester die niet bidt, dooft langzaam het vuur van de Geest van binnen”, merkte hij op.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Hij riep de wijdelingen op om zichzelf te zien als “medewerkers” met hun bisschoppen en zo de eenheid in de plaatselijke Kerk te verzekeren.

Hij vroeg hen ook om respect te hebben voor andere priesters. “Ik stel het volgende voornemen voor: spreek nooit kwaad over een medepriester. Als je iets tegen een ander hebt, wees dan een man; ga daarheen en vertel het hem in zijn gezicht.”

Gekozen uit Gods volk

Hij moedigde hen ook aan om altijd een sterke band met parochianen te behouden. “Niemand van jullie heeft gestudeerd om priester te worden. Je hebt de kerkelijke wetenschappen bestudeerd, zoals de Kerk zegt dat je dat zou moeten doen. Maar je bent gekozen uit Gods volk.”

Hij waarschuwde hen dat wanneer priesters het contact met de mensen verliezen, ze “ondernemers” worden in plaats van dienaren. Hij gaf hierbij het voorbeeld van een priester die een oudere man ontsloeg, omdat die een fout had gemaakt. Het werd de dood van de oudere man.

Over de priester reflecteerde hij: “De man was tot priester gewijd en eindigde als een meedogenloze ondernemer.”

Afgelopen zondag wijdde paus Franciscus in De Sint-Pieter negen priesters (klik op de pijltjes voor meer beeld). | Foto's: CNS Photo - Vatican Media

‘Wees niet bang, alles zal goed gaan’

Hij vervolgde: “Bedenk dat deze weg – van herder zijn met de vier nabijheden – prachtig is, omdat Jezus de herders troost, omdat Hij de goede Herder is. Als je dicht bij de Heer bent, bij de bisschop, bij elkaar en bij het volk van God, als je Gods stijl hebt – nabijheid, mededogen en tederheid – wees dan niet bang, alles zal goed gaan.”

De wijdelingen waren afkomstig van drie seminaries in het bisdom Rome. Onder hen was Samuel Piermarini (28), die profvoetballer had kunnen worden.

In Nederland vonden er de afgelopen tijd ook al verschillende priesterwijdingen plaats.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.