<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Foto: OSV News - Stephanie Lecocq, Reuters
In beeld

Dit is wat je kunt verwachten tijdens de heropening van de Notre-Dame in Parijs

KN Redactie 6 december 2024

Op 7 en 8 december is het dan eindelijk zo ver: vijf jaar na de verwoestende brand heropent de Parijse Notre-Dame-kathedraal haar deuren. De feestelijkheden die daarmee gepaard gaan zullen zelfs duren tot en met Pinksteren.

image
Dranghekken worden geplaatst voor de Notre-Dame ter voorbereiding op het openingsweekend. Foto: OSV News - Stephanie Lecocq, Reuters

Op zaterdagmiddag 7 december vindt er allereerst een openingsviering plaats, voorgegaan door de aartsbisschop Laurent Ulrich van Parijs. Ook zullen daarbij president Emmanuel Macron, donateurs, vertegenwoordigers van alle parochies van Parijs, leden van het bestuur van de kathedraal en de Parijse geestelijkheid aanwezig zullen zijn.

Het openen van de deuren

Tijdens de ceremonie van het openen van de deuren zal aartsbisschop Ulrich met zijn staf op de gesloten deur van de Notre-Dame slaan. De kathedraal zal ‘antwoorden’ door drie keer Psalm 122 te zingen: “Verheugd was ik toen mij werd gezegd: We gaan naar het huis van de HEER.”

Na de openingsritus zal de viering in drie delen uiteenvallen. Eerst wordt het grote orgel worden gezegend en opnieuw in gebruik genomen. Vervolgens wordt het Heilig Officie ofwel het getijdengebed gezongen, dat bestaat uit een hymne, een psalm, het Magnificat, gebeden voor de wereld en het Onze Vader. Tot slot zal de aartsbisschop de laatste zegen geven, gevolgd door het zingen van het Te Deum.

Kopstukken uit binnen- en buitenland

Op 8 december, de tweede zondag van de advent, vindt om 10.30 uur de inaugurele Mis plaats met de wijding van het hoofdaltaar. Ook die wordt voorgegaan door aartsbisschop Ulrich, en wederom zal de Franse president aanwezig zijn.

[BEELDGALERIJ - Gebruik de pijltjes om te bladeren] Werkzaamheden in en rondom de Notre-Dame ter voorbereiding op de heropening. | Foto's: OSV News - Stephanie Lecocq, Reuters

Ditmaal wordt hij vergezeld door politieke kopstukken uit binnen- en buitenland, onder wie de aanstaande Amerikaanse president Donald Trump. Ook worden er bijna 170 bisschoppen uit Frankrijk en de rest van de wereld verwacht.

Wijding van het hoofdaltaar

De wijding van het altaar zal in vijf stappen worden uitgevoerd, aldus de website van de kathedraal. Eerst worden de relieken van vijf heiligen in het altaar geplaatst en verzegeld. Deze relikwieën zijn van drie vrouwen en twee mannen die een belangrijke rol speelde in de katholieke geschiedenis van Parijs: de heiligen Marie Eugénie Milleret, Madeleine Sophie Barat, Catherine Labouré, Charles de Foucauld en de zalige Vladimir Ghika.

Het gebed van toewijding zal dan worden gereciteerd, gevolgd door de zalving met olie, het centrale moment van de wijding. Vervolgens wordt het altaar bewierookt, versierd en verlicht. Na afloop van de Mis vindt er een speciaal buffet plaats voor de minstbedeelden en mensen die dagelijks ondersteund worden via liefdadigheidsorganisaties in het aartsbisdom Parijs.

Octaaf – en meer

De wijdingsmis markeert het begin van een octaaf – acht dagen – van plechtigheden waarvoor het aartsbisdom alle gelovigen van Parijs heeft uitgenodigd.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

En dan nog zijn de feestelijkheden niet voorbij. Wekelijkse concerten op dinsdag en talloze evenementen zullen doorgaan tot Pinksteren op 8 juni 2025.

(Bron: OSV News/Aartsbisdom Parijs)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.