fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
In beeld

Duitse misbruikslachtoffers bieden paus ‘open maar verwond hart’ aan

KN Redactie 18 mei 2023
image
Een woordvoerder van de groep Duitse pelgrims overhandigt de paus een kunstwerk van de Münchense kunstenaar Michael Pendry. Foto: CNS - Robert Kiderle, aartsbisdom München en Freising

De Duitse misbruikslachtoffers die vorige week vanuit München per fiets vertrokken naar Rome, hebben gisterenmiddag op het Sint-Pieterplein paus Franciscus ontmoet. Zij boden de paus een kunstwerk aan en een open brief waarin zij aandringen op nog meer maatregelen tegen misbruik en het toedekken daarvan.

De groep van vijftien personen fietste in totaal 715 kilometer in 10 dagen tijd om de paus te kunnen ontmoeten. Franciscus ontving hen hartelijk en sprak met hen in het Duits, zo vertelde een van hen tegen persbureau KNA.

‘Duidelijk signaal’

“De slachtoffers van misbruik en geweld in het aartsbisdom München wenden zich tot u, Heilige Vader, met open en tegelijkertijd gekwetste harten”, zo schreef de groep in een brief van twee pagina’s die de paus na afloop van zijn wekelijkse algemene audiëntie op het Sint-Pietersplein overhandigd kreeg.

[BEELDGALERIJ - Gebruik de pijltjes om te bladeren] Foto's: CNS - Robert Kiderle, aartsbisdom München en Freising

“De eerste stappen zijn gezet, maar vanuit ons perspectief is er nog een sterk en duidelijk engagement nodig van alle verantwoordelijke personen binnen de Curie en in de bisdommen van de wereldkerk”, aldus de brief. “Daarnaast moet een duidelijk signaal worden afgegeven aan daders en bisschoppen die hun verantwoordelijkheid niet hebben genomen en dat tot op zekere hoogte nog steeds niet doen.”

Sculptuur

Behalve de brief gaf de groep de paus ook een kleine hartvormige sculptuur van de Münchense kunstenaar Michael Pendry. Het werk toont “niet het gebruikelijke, romantische hart”, aldus de groep, maar een rasterachtig frame met “veel open delen”, met “harde randen en wonden”. Op een stuk donker graniet is een vers uit Psalm 147 gegraveerd, waarin staat dat de Heer “de gebrokenen van hart geneest”.

De gemiddelde leeftijd van de fietsers was 65 jaar, de oudste was 80 jaar. Vandaag nemen zij nog deel aan een misbruikconferentie in Rome.