fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
In beeld

Een bloemenkrans voor de onbevlekt ontvangen Maria

Sanne Gerrits 10 december 2019
image
Paus Franciscus bidt bij een beeld van Maria, bij gelegenheid van het feest van de Onbevlekte Ontvangenis. (Foto: CNS photo/Paul Haring)

Maria’s Onbevlekt Ontvangenis is een “meesterwerk” dat “de schoonheid van God laat zien, die geheel liefde en genade is en zichzelf geeft”. Dat zei Paus Franciscus bij gelegenheid van het feest van de Onbevlekte Ontvangenis.

Tijdens het Angelusgebed op het Sint-Pietersplein op 8 december, stond paus Franciscus stil bij het feest van de dag, waarop katholieken vieren hoe Maria zonder erfzonden werd ontvangen in de schoot van Sint Anna.

Bloemen bij Mariabeeld

Een aantal uren na het middaggebed voegde Paus Franciscus zich bij de duizenden mensen die nabij de Spaanse Trappen in het centrum van Rome bijeengekomen waren bij een Mariabeeld op een hoge zuil. Het beeld was daar in 1857 neergezet om de afkondiging van het dogma van de Onbevlekte Ontvangenis door paus Pius IX, drie jaar daarvoor, te gedenken.

Vroeg in de morgen op iedere 8e december hangen Romeinse brandweermannen met een ladderwagen een bloemenkrans aan de uitgestrekte arm van het beeld. Gedurende de dag leggen instanties en individuen bloemen aan de voet van het beeld.

(BEELDGALERIJ - Gebruik de pijltjestoetsen om te bladeren) Brandweerlieden hangen een bloemenkrans bij het beeld van Maria Onbevlekte Ontvangenis. (Foto's: CNS photo/Paul Haring)

‘Geen slaven van de zonde’

Naar zijn gewoonte hield paus Franciscus geen toespraak bij het beeld maar sprak een gebed uit, dat hij voor de gelegenheid geschreven had.

“Hoe verder we in het leven komen”, aldus de paus, negen dagen voor zijn 83ste verjaardag, “hoe meer dankbaarheid aan God er bij ons zondaars komt voor het hebben van een moeder als u.”

“U, moeder, herinnert ons er aan dat we weliswaar zondaars zijn, maar geen slaven van de zonde”, zei Franciscus.

Licht in de donkerste zielen

Hij bad speciaal voor wie zich onderdrukt voelt, bezwaard, of ontmoedigd door zijn zonden, zij “die denken dat er geen hoop meer voor hen is, dat hun fouten er te veel zijn en te groot en dat God zeker geen tijd aan hen moet verspillen”.

Maria is een moeder die “nooit ophoudt van haar kinderen te houden”. In het donkerste uur en in de donkerste zielen kan zij het licht van Christus reflecteren, die “de boeien van het kwaad kan breken, bevrijdt van de sterkste verslavingen, de meest criminele banden verbreekt, de hardste harten verzacht”.

‘Vol van genade’

Eerder, bij het Angelusgebed, had Franciscus gezegd dat God wilde dat Maria altijd “vol van genade, vol van zijn liefde” zou zijn.

Toen de engel Gabriel Maria zei, dat ze Gods Zoon zou dragen, “verloor ze zichzelf niet in allerlei soorten argumenten,” aldus paus Franciscus. “Zij stelde meteen haar hele zijn en haar hele persoonlijke verhaal aan God ter beschikking.”

Zonder zelfingenomenheid

“Volgens Gods perfecte plan voor haar, werd Maria de “geheel mooie, geheel heilige” maar “zonder maar ook de kleinste schaduw van zelfingenomenheid”, zei de paus. “Ze is nederig. Ze is een meesterwerk, maar blijft nederig, klein, arm. In haar wordt de schoonheid van God gereflecteerd die volledig liefde, genade en zelfgave is.”

Paus Franciscus bad dat de viering van het feest van de onbevlekte ontvangenis “ons zal helpen ons hele leven tot een ‘ja’ aan God te maken, een ‘ja’ dat bestaat uit aanbidding en dagelijkse gebaren van liefde en dienstbaarheid” aan behoeftigen.