<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Foto: Ramon Mangold
In beeld

Een nieuw oud gebruik: as over het hoofd

Anton de Wit 18 februari 2021

Eén ding is momenteel steeds hetzelfde: dat alles steeds anders is dan anders. Zo ook Aswoensdag, de start van de Veertigdagentijd. Voor katholieken het moment om door een askruisje op het voorhoofd herinnerd te worden aan de eigen stoffelijkheid.

Ernstig en lachwekkend

Het is, zo merkte schrijver Willem Jan Otten op in Katholiek Nieuwsblad afgelopen week, een intiem ritueel dat zo ernstig is dat het op de lachspieren werkt.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Maar hoe moet dat in coronatijd, nu ook kerken gebonden zijn aan de geïnstitutionaliseerde smetvrees die onze samenleving beheerst? Paus en bisschoppen riepen al op het ritueel aan te passen aan de geldende hygiënemaatregelen.

Coronaproof in Emmeloord

Dat gebeurde gisteren dan ook op vele plaatsen in Nederland (en ongetwijfeld wereldwijd). Zoals hier in de H. Michael-kerk in Emmeloord, waar fotograaf Ramon Mangold bij een ‘coronaproof’ Aswoensdagviering was, voorgegaan door pastoor Victor Maagd:

[BEELDGALERIJ - Gebruik de pijltjes om te bladeren] Foto's: Ramon Mangold.

Geen kruisje dat met een zwarte duim op elk voorhoofd wordt gesmeerd, maar een beetje as dat boven de hoofden van gelovigen werd uitgestrooid. Nieuwlichterij? Naar verluidt gaat het juist terug op de alleroudste rituelen van Aswoensdag.

Onpraktische plechtigheid

Hoe dan ook: in al z’n ernst en onpraktische plechtigheid werkt ook dit nieuwe oude gebruik op de (glim-)lachspieren. Ook in dat opzicht blijft het ritueel in wezen hetzelfde.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.