<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
In beeld

Geloof, vreugde en gemis tijdens het Jubileum voor Mensen met een Beperking

Paulina Guzik - OSV News 30 april 2025
image
Een meisje lacht naar haar begeleider tijdens de Mis in het kader van het Jubileum voor Mensen met een Beperking op 28 juli 2025. Foto: CNS - Pablo Esparza

In een mix van blijdschap, opwinding en droefheid vierden families en pelgrims van over de hele wereld op 28 april het Jubileum voor Mensen met een Beperking met een eucharistieviering in de basiliek Sint-Paulus buiten de Muren in Rome.

Binnen in de basiliek overheerste vreugde. Tegelijkertijd was er verdriet, want in plaats van paus Franciscus persoonlijk te ontmoeten, moesten de mensen met een beperking die naar Rome waren afgereisd afscheid nemen van de paus die zich zo heeft ingezet voor degenen die vaak aan de rand van de samenleving staan.

Talloze uitdagingen

Giusi uit Sicilië – moeder van Sofia en Andrea Joel, een jongen met autisme – vertelde dat ze de reis al maanden geleden hadden geboekt en dat het “een heel bijzonder moment was, verweven met de pauselijke uitvaart”.

“Er was veel emotie, veel vreugde, maar ook veel verdriet, omdat we onze paus zijn verloren. Toch hebben we hoop en geloof dat zijn opvolger de gelovigen zal bijstaan”, zei Giusi, die alleen haar voornaam gaf.

“Terwijl we het jubileum vieren, zijn we simpelweg dankbaar voor het leven van onze zoon. Natuurlijk zijn er talloze uitdagingen voor ons gezin, maar we vinden de kracht om door te gaan”, vertelde ze. “We zijn heel blij met deze pelgrimstocht – we zijn moe, maar het is prachtig.”

‘Een beetje verdrietig’

De 19-jarige Grace Arnold was samen met haar moeder Patricia uit Kansas City gekomen. “Ik ben erg enthousiast over deze pelgrimstocht”, zei ze. “Ik wilde meer over de Kerk leren.”

Grace, die het syndroom van Down heeft, vond het “erg bijzonder” om door de Heilige Deur van de Sint-Paulus buiten de Muren te gaan. Hoewel ze het in het begin “een beetje verdrietig” vond om te horen dat paus Franciscus was overleden, is ze “nu heel blij dat we kunnen bidden voor de nieuwe paus”.

image
Grace Arnold (19) en haar moeder Patricia uit Amerika. Foto: OSV News - Paulina Guzik

“Ik wilde dat mijn dochter een beeld kreeg van de wereldkerk en dat ze zou beseffen dat ze niet alleen is”, vertelde Patricia, de moeder van Grace, aan OSV News.

Boodschap aartsbisschop

“De christelijke gemeenschap bidt eerst”, verklaarde aartsbisschop Rino Fisichella, organisator van de evenementen rond het Heilig Jaar en pro-prefect van het Dicasterie voor Evangelisatie. Gebed “is onze redding”, zei hij tegen de volle basiliek. “Vraag de Heer om moed om te getuigen dat Christus is opgestaan.”

https://whatsapp.com/channel/0029Vb3CWUVK5cDKay7gPl25

Tegen de vele mensen met een beperking die met hun verzorgers aanwezig waren, zei aartsbisschop Fisichella: “Laten we niet vergeten dat we altijd een gemeenschap hebben om op terug te vallen – onze eigen kleine Kerk.”

Gaven uitwisselen

Voor Irene Verzeletti uit Brescia, nabij Milaan, is dat gevoel van gemeenschap van groot belang. Zij maakt deel uit van het apostolaat voor blinden en zei dat de organisatie de maatschappij er voortdurend aan herinnert dat “blinde mensen kunnen werken, kunnen studeren, kunnen afstuderen – wij kunnen alles wat ziende mensen ook kunnen”. De 48-jarige is accountant aan de universiteit van Brescia.

image
Irene Verzeletti met haar blindengeleidehond Berto, vlak voor de Mis in de basiliek. Foto: OSV News - Paulina Guzik

Voor haar is het jubileum belangrijk, omdat “we hier samenkomen om te bidden” en willen benadrukken dat “de mensen om ons heen echte vrienden kunnen zijn – niet alleen verzorgers. Iedereen kan zijn gaven uitwisselen. Zoals in het Evangelie staat: ik geef jou mijn talent, en jij het jouwe aan mij.”

Gemarginaliseerd of geïsoleerd

De Amerikaanse katholieke journalist JD Flynn, die samen met zijn vrouw was gekomen, vertelde dat zij enkele maanden geleden “een soort roeping voelden om naar het Jubileum voor Mensen met een Beperking te komen”. Dankzij de vrijgevigheid van sponsors brachten ze vier andere gezinnen uit heel de VS mee, die – net als de Flynns – kinderen hebben met het syndroom van Down.

“Het was een geschenk om samen te komen en samen te bidden”, aldus Flynn. “Mensen met een beperking ervaren dat niet altijd. Soms voelen ze zich thuis in de Kerk. Maar net zo vaak worden ze gemarginaliseerd of raken ze geïsoleerd – niet uit onwil, maar simpelweg omdat men zich niet altijd bewust is van de benodigde aanpassingen”, vertelde de vader van drie.

‘Wij houden van jullie’

“Paus Franciscus zei een paar jaar geleden: ‘De Kerk is jullie thuis.’ Dat was een oproep aan ons katholieken om Gods liefde voor de armen zichtbaar te maken – door onze liefde voor mensen met een beperking. Het is prachtig om te zien hoe dat de afgelopen jaren in het leven van de Kerk is uitgewerkt, en hoe dat ook in ons gezin gestalte kreeg.”

Flynn voegde daaraan toe: “Het kan zwaar zijn om familie te zijn van iemand met een beperking. Het is een geschenk als de Kerk zegt: ‘Wij houden van jullie, en we willen jullie vreugde en lijden met jullie delen, zoals God dat doet.’”

[BEELDGALERIJ]: gebruik de pijltjes om door alle foto's te bladeren. Foto's: OSV News - Paulina Guzik en Pablo Esparza, CNS

Tomasz Sitarz uit Łódź in Polen kwam naar het jubileum met zijn slechthorende zoon Peter. “Mijn hoop is dat de maatschappij de behoeften van mensen met een beperking beter begrijpt. Soms hebben we geen hulp nodig, maar echte steun voor wat onze kinderen nodig hebben. De wereld legt hen obstakels op – wij willen dat ze ons gewoon steunen.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.