<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
In beeld

Honderden misdienaars op een zonovergoten eerste landelijke misdienaarsdag

Selinde van Dijk-Kroesbergen 15 mei 2023
image
De eerste landelijke misdienaarsdag vond afgelopen weekend plaats in het Duitse Kevelaer. Misdienaars en acolieten uit heel het land kwamen samen om met de bisschoppen Ron van den Hout en Herman Woorts te vieren, te bidden en te ontspannen. Foto: Ramon Mangold

Zeker 360 misdienaars en acolieten namen zaterdag deel aan de eerste landelijke misdienaarsdag van de Nederlandse kerkprovincie. Ze bezochten samen de Duitse bedevaartsplaats Kevelaer.

Behalve dat het een dag van dank en waardering aan deze misdienaars was, hoopt hulpbisschop Herman Woorts dat de deelnemers “ervaren dat ze met heel veel kinderen en jongeren in heel Nederland zijn die zich allemaal inzetten als misdienaar in hun parochie”, zo vertelt hij in een video van de regionale omroep Salland1. Het is de eerste keer dat Nederlandse bisdommen gezamenlijk een misdienaarsdag organiseerden.

Processie in toog en superplie

Met meer dan zestig bussen en wat auto’s reden de misdienaars naar de Mariabedevaartsplaats, net over de grens bij Venlo. De misdienaars varieerden sterk van leeftijd. Er waren jonge kinderen die net hun Eerste Communie hadden gedaan tot aan volwassen misdienaars.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De misdienaars en acolieten liepen in processie naar de Mariabasiliek van Kevelaer, allemaal in hun toog en superplie. Dat werd volgens vicaris Ronald Cornelissen door de pastoor in Kevelaer “geweldig gewaardeerd”.

Fotogalerij: gebruik de pijltjes om te navigeren.

Foto's: Ramon Mangold

In de basiliek vierden ze samen de Eucharistie met onder anderen bisschop Ron van den Hout van Groningen-Leeuwarden, hulpbisschop Herman Woorts en verschillende vicarissen.

Plezier

Na de Mis was het tijd voor plezier. De misdienaars werden getrakteerd op een broodje braadworst in de tuin. Hierna konden ze het centrum verkennen met behulp van een speurtocht.

https://www.kn.nl/donaties/

Na een bezoek aan de genadekapel werd de dag afgesloten met het opsteken van een bedevaartkaars in de kaarsenkapel. Naast de grote opkomst werkte het weer ook zeker mee: “De zon straalt geweldig. Dat is een cadeautje uit de hemel”, vertelt Woorts aan Salland1.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.