<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
In beeld

Honderden studenten vieren de Mis op een bevroren meer

Catholic News Service 2 maart 2022
image
Amerikaanse studenten vierden in februari een openluchtmis op een bevroren meer. De 'ijsmis' trok honderden jonge kerkgangers. Foto: CNS Photo - College of St. Benedict en St. John's University

In de Verenigde Staten hebben enkele honderden studenten twee weken geleden een Mis gevierd op een unieke locatie: een bevroren meer. Het is de tweede keer dat de goedbezochte ‘ijsmis’ daar plaatsvindt.

Wat tijdens de coronapandemie begon als een manier om de studenten van het College of St. Benedict en St. John’s University in de noordelijk gelegen Amerikaanse staat Minnesota op te vrolijken en iets unieks te bieden, is een traditie aan het worden.

IJsmis

Op 20 februari werd de zondagavondmis voor studenten van de universiteiten opgedragen op het met een ijslaag overdekte Sagataganmeer. Enkele honderden studenten van de beide scholen waren toegestroomd om de ‘ijsmis’ te kunnen vieren.

image
Studentenkapelaan Nick Kleespie: "Openluchtmissen trekken studenten naar een mooie plek in de natuur en verbinden hen met de schepping." Foto: CNS Photo - College of St. Benedict en St. John's University

“Dit is een unieke ervaring, omdat we geen andere universiteit kennen die een dergelijke studentenmis organiseert”, zegt Margaret Nuzzolese Conway, werkzaam bij het studentenpastoraat van St. John’s University. “We hebben het geluk om zo’n toegewijde en dynamische kapelaan te hebben in Nick Kleespie, die ons motiveert om ons geloof echt creatief, leuk en avontuurlijk gestalte te geven.”

Enorme inspanning

Volgens een nieuwsbericht op de website van de school houdt het studentenpastoraat van de St. John’s University regelmatig openluchtmissen bij mooi weer, maar dit was pas de tweede keer op een bevroren meer. “Niet alleen zijn openluchtmissen een goede manier om ondanks corona toch te vieren”, legt kapelaan Nick Kleespie uit, “maar ze trekken studenten naar een mooie plek in de natuur en verbinden hen met de schepping.”

Het organiseren van een Mis van deze omvang en in dergelijke winterse omstandigheden vergt veel planning, tijd en energie, merkt Conway op. “Dit is een enorme inspanning voor ons personeel en het vergt vele uren aan voorbereiding en op- en afbouwen.” Het verslepen van benodigdheden als stoelen, misboekjes en een altaar naar de oever van het meer “betekent ook dat alles weer terug naar de universiteitscampus moet worden gebracht.”

Mensen samenbrengen

“Maar toen we de studenten op de oever zagen verschijnen en hun gezichten zagen toen ze mutsen en handschoenen ontvingen, was alles het duidelijk waard. De studenten leken er echt plezier in te hebben”, vertelt Conway. “Een eerstejaarsstudent uit Chicago vertelde me dat toen hij vorig jaar het nieuws over de ‘ijsmis’ zag, hij geïnspireerd raakte om zich in te schrijven voor onze universiteit.”

image
Studenten ontvangen de Communie tijdens de bitterkoude maar unieke Mis. Foto: CNS Photo - College of St. Benedict en St. John's University

“De Mis brengt mensen samen, ondanks verschillen, meningsverschillen, wat we ook met ons meedragen,” aldus Conway. “Het is een bijzondere ervaring om mensen samen te brengen op het ijs. Sommigen zijn geboren en getogen in Minnesota en hebben bij het ijsvissen wel eens vaker op een bevroren meer gestaan, voor anderen is dit een totaal nieuwe ervaring.”

“In de Mis kunnen we de verschillen opzij zetten en vieren hoezeer we met het Evangelie verbonden zijn, hoe het ons voortstuwt. We kunnen ons zelfs neerleggen bij het feit dat we allemaal verkleumd raakten!” lacht Conway, die serieuzer vervolgt: “Ik hoop dat alle aanwezigen weten dat ze, waar ze ook zijn in hun geloof, welkom zijn.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.