fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Een fresco van de Drie-eenheid Foto: Steef Pardoen
In beeld

‘Je geloof is je vreugde’: een kleurrijke blik op een bijzondere wijding

Peter Doorakkers 28 mei 2020

Tijdens de priesterwijding ontvangt de wijdeling een bijzondere gave van de Heilige Geest. Dat mag met veel vreugde gepaard gaan, zag fotograaf Steef Pardoen tijdens een Ethiopisch-katholieke priesterwijding.

Iedere wijding is een vreugdevol en indrukwekkend gebeuren. Steef Pardoen kan het weten: hij fotografeerde twaalf jaar lang de wijdingen en andere bijzondere gelegenheden in het bisdom Haarlem-Amsterdam – sacramentsprocessies in de hoofdstedelijke grachtengordel, de Stille Omgang…

Alexandrijnse ritus

In geen van die momenten, hoe bijzonder ook, ging hij echter zo op als in die ene priesterwijding die hij meemaakte in Ethiopië. De plechtigheid, in de Alexandrijnse ritus van de Ethiopisch-katholieke Kerk, was speciaal.

Galerij: klik op de pijltjes voor meer beeld. | Foto's: Steef Pardoen

Kleurenpracht

“In Nederland is bij wijdingen alles strak geregeld. Daar was alles anders”, zegt hij in de speciale pinkstereditie van Katholiek Nieuwsblad. De blijdschap en het enthousiasme, de schitterende kleding die ze na hun wijding aankregen, de eenvoudige muziek en de kleurenpracht. Als je alleen het altaar al zag, en de fresco’s in primaire kleuren. Dat alles was van een schoonheid en een uitbundigheid!”

Blijdschap uitstralen

“Ik vind het schitterend dat het geloof in zo’n uitbundigheid beleefd mag worden. Het is niet béter dan hier, maar zo anders qua beleving. Hier oogt het in de kerk soms wat steriel, de mensen stralen die blijdschap niet uit. Maar je geloof is ook je vreugde; dat is althans hoe ik erin sta.”

Steef Pardoen stelde verschillende van zijn reportages, waaronder die over de Ethiopische priesterwijding, te boek. Zie steefpardoen.nl.