<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
CNS Photo - courtesy Diocese of Assisi- Nocera Umbra- Gualdo Tadino
In beeld

Jonge ‘whizzkid’ Carlo Acutis zaligverklaard in Assisi

Sanne Gerrits 12 oktober 2020

Duizenden gelovigen kwamen zaterdag naar Assisi om de zaligverklaring van de Italiaanse tiener Carlo Acutis bij te wonen.

Kardinaal Agostino Vallini droeg de Mis op en las paus Franciscus’ apostolische brief voor, waarin hij Acutis zaligverklaarde.

Jeugdig enthousiasme

De paus schreef: “Met ons apostolisch gezag verlenen we de titel van zalige aan de eerbiedwaardige dienaar van God, Carlo Acutis, een leek, die met zijn jeugdig enthousiasme een vriendschap onderhield met onze Heer Jezus en de eucharistie en zijn getuigenis van naastenliefde tot het middelpunt van zijn leven maakte.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Na het lezen van de brief brachten de ouders van de overleden tiener een reliek naar het altaar waarin zich het hart van Acutis bevindt. In de reliekhouder is een bekende uitspraak van Acutis gegraveerd: “De Eucharistie is mijn snelweg naar de hemel.”

God op de eerste plaats

Paus Franciscus bleef in Rome, maar ging zondag na het angelusgebed wel in op de zaligverklaring. Hij zei dat het leven van de zalige Carlo Acutis een getuigenis is voor jonge mensen.

“Zijn getuigenis laat de jongeren van vandaag zien dat echt geluk wordt gevonden door God op de eerste plaats te stellen en Hem in onze broeders te dienen, vooral de minste. Een applaus voor de nieuwe jonge zalige.”

“De Eucharistie is mijn snelweg naar de hemel”
- Zalige Carlo Acutis

De zalige Carlo Acutis, een katholieke tiener met een talent voor programmeren en een grote toewijding aan de werkelijke aanwezigheid van Jezus in de Eucharistie, werd zo de eerste millennial die zalig is verklaard.

De paus schreef eerder dat Acutis voor jongeren een voorbeeld is hoe internet en technologie te gebruiken om het Evangelie te verspreiden.

Ten dienste van het evangelie

“Het is waar dat de digitale wereld je kan blootstellen aan het risico van isolatie en leeg plezier. Maar vergeet niet dat er jonge mensen zijn die daar creativiteit en zelfs genialiteit tonen. Dat was het geval met de eerbiedwaardige Carlo Acutis”, aldus de paus in 2018.

“Carlo was zich er terdege van bewust dat het geheel van communicatie, reclame en sociale netwerken kan worden gebruikt om ons in slaap te sussen, ons verslaafd te maken aan consumentisme en het nieuwste op de markt te kopen, geobsedeerd door onze vrije tijd, verwikkeld in negativiteit. Toch wist hij hoe hij de nieuwe communicatiemiddelen moest gebruiken om het Evangelie te verkondigen, en waarden en schoonheid over te brengen.”

Binnen, maar vooral buiten de basiliek in Assisi hadden zich duizenden mensen verzameld om de zaligverklaring van de Italiaanse tiener te volgen. Bekijk de foto’s door op de witte pijltjes te klikken.

Foto's binnen: CNS Photo - courtesy diocese of Assisi - Nocera Umbra - Gualdo Taldini; foto's buiten: CNS Photo - Junno Arocho Esteves

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.