Terwijl paus Franciscus verder herstelt in het Gemelli-ziekenhuis in Rome, hebben katholieken in het bisdom Rome en over de hele wereld zich verenigd in gebed voor zijn gezondheid.
In een verklaring op de diocesane website van 19 februari zei kardinaal Baldassare Reina, vicaris-generaal van het bisdom Rome, dat de gelovigen “de gezondheidstoestand van onze bisschop, paus Franciscus, met aandacht en vertrouwen volgen”.
De kardinaal riep parochies in het bisdom op om voor iedere Mis een uur stille aanbidding te houden voor de paus. “Als één grote familie vragen we dat de Heer onze bisschop de kracht geeft die hij nodig heeft om dit delicate moment aan te kunnen.”
In Argentinië, het geboorteland van de paus, stroomden katholieken samen naar de kathedraal van Buenos Aires, waar Jorge Mario Bergoglio aartsbisschop was voor zijn verkiezing tot paus in 2013.
In een brief die op 17 februari namens de katholieken van het aartsbisdom naar paus Franciscus werd gestuurd, bad de huidige aartsbisschop Jorge García Cuerva voor zijn herstel “zodat u gesterkt de kerk over de hele wereld kunt blijven dienen in de uitoefening van het ambt dat God zelf u heeft toevertrouwd en dat u met zoveel liefde en toewijding vervult”.
Aartsbisschop Cuerva zei dat terwijl de paus verder herstelt in Gemelli, er gebeden zal worden voor de gezondheid en intenties van de paus “in alle eucharistievieringen tijdens deze dagen”.
Ook in de sloppenwijken van Buenos Aires, die hij in zijn tijd als aartsbisschop vaak bezocht, wordt meegeleefd met de paus. “Ik ken de paus”, zei Claudia Doldan, een bewoonster van de sloppenwijk, tegen persbureau AP. “In die tijd waste Bergoglio de voeten van de mensen hier in de buurt. De hele buurt is verenigd in gebed; de paus is in onze gebeden.”
Ook katholieken in Azië hebben zich verenigd in gebed. Een Chinese katholieke nieuwssite spoorde lezers aan om “voor de paus te bidden door middel van de heilige Mis, eucharistische aanbidding, de rozenkrans, het kroontje van de goddelijke barmhartigheid en andere devoties”.
“Laten we de paus ook begeleiden door te vasten en boete te doen, biddend dat de Heer hem mag bijstaan en zegenen met een spoedig herstel”, zo staat te lezen op de Chinese site.
Terwijl het fragiele staakt-het-vuren in Gaza voortduurt, bidden ook katholieken in die regio mee voor de gezondheid van de paus. In een video die werd geplaatst door een online nieuwszender, sprak een niet bij naam genoemde Palestijn in Gaza zijn dank uit aan de paus die “met ons in contact bleef te midden van de oorlog en de conflicten die Gaza heeft doorstaan”.
“En nu, vanuit zijn ziekbed, blijft hij zijn kinderen in Gaza nabij”, zei hij. “Dit geeft ons de geruststelling en het vertrouwen dat het goed met ons gaat, dat we in zijn gedachten zijn. We bidden voor hem en wensen hem een volledig herstel.”
Ondanks de ernst van zijn toestand, die hem heeft gedwongen om alle evenementen en bijeenkomsten af te zeggen, wilde de paus zijn dagelijkse gesprek met pater Gabriel Romanelli, pastoor van de Heilige Familiekerk in Gaza, niet missen.
In een recent interview met Vatican News zei pater Romanelli dat paus Franciscus hem bleef bellen tijdens de eerste twee dagen van zijn ziekenhuisopname. “Hij vroeg hoe het met ons ging, hoe de situatie was en hij zond ons zijn zegen.”
“We hoorden zijn stem. Het is waar, hij is vermoeider”, ging de priester verder. “Hij zei zelf: ‘Ik moet voor mezelf zorgen.’ Maar zijn stem was duidelijk en hij luisterde goed naar ons.”
Toen op de avond van 16 februari de toestand van de paus ernstiger werd, hadden de parochianen in Gaza “geen verwachting dat de paus nog met ons zou communiceren”. Desondanks, zei pater Romanelli, “stuurde hij me een kort berichtje waarin hij zei dat hij dankbaar was voor de nabijheid en de gebeden.”
“We hopen dat hij snel herstelt en dat hij kan terugkeren naar de Sint Pieter om zijn missie en werk voort te zetten”, voegde hij eraan toe.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.