<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
In beeld

Kerk & voetbal: een balletje trappen met de paus?

Nathalie Smit - KDC 11 juni 2021
image
De Haarlemse bisschop Johannes Aengenent trapt een balletje met leerlingen van het kleinseminarie Hageveld. Foto: Collectie KDC 


Na de afwezigheid in 2016 staat het Nederlands mannenvoetbalteam vandaag weer aan de start van het Europees Kampioenschap voetbal. In totaal wisten 24 landen zich te kwalificeren voor deze bijzondere editie, maar Vaticaanstad staat niet op het deelnemerslijstje.

De kerkelijke ministaat is uitgesloten van deelname omdat ze geen lid is van voetbalbonden FIFA en UEFA, een voorwaarde om aan de kwalificatie voor het EK deel te nemen. Toch geniet voetbal veel belangstelling binnen de Kerk; onder anderen paus Franciscus is een groot fan.

Met argwaan bekeken

Dat mgr. Johannes Aengenent (1873-1935) op deze foto uit 1935 een balletje trapt met leerlingen van het kleinseminarie Hageveld was echter niet zo vanzelfsprekend. Vanwege het fysieke en competitieve karakter werd deze moderne sport in katholieke kringen in de vroege twintigste eeuw met de nodige argwaan bekeken. Toch ontkwamen de paters en priesters die leiding gaven aan de kleinseminaries er niet aan voetbal op het programma te zetten: de leerlingen waren er dol op.

Onder het klassieke motto mens sana in corpore sano wisten de geestelijken de voetbalsport toch in te passen in hun katholieke opvoeding. Zij legden de nadruk op sportiviteit en samenwerking. De tenues moesten sober blijven en de contouren van het lichaam verhullen. Ook mocht een overwinning niet te enthousiast worden gevierd, maar dat weerhield de leerlingen er niet van om luid te brullen en te juichen wanneer er werd gescoord.

Vaticaans voetbalelftal

Wellicht heeft de populariteit van voetbal op katholieke scholen paus Johannes Paulus II geïnspireerd om in 1994 het nationale voetbalteam van Vaticaanstad op te richten. Hij stond bekend als een enthousiaste voetballer en een fanatiek keeper. De samenstelling van het team bleek wel wat moeilijker dan gedacht: Vaticaans staatsburgerschap wordt alleen uitgegeven aan geestelijken en leden van de Zwitserse Garde, en dat maakt het vormen van een volwaardig team erg lastig.

Daarom mogen ook overige werknemers van Vaticaanstad, zoals museumwachten en hun familieleden, voor het team uitkomen. Omdat de spelers vanwege hun werkzaamheden niet lang gemist kunnen worden, heeft het team sinds zijn oprichting slechts zeven vriendschappelijke wedstrijden gespeeld – waarvan vijf tegen Monaco.

Of mgr. Aengenent tijdens een bezoek aan het Vaticaan nog een balletje heeft getrapt met de toenmalige paus Pius XI, is een vraag die helaas onbeantwoord zal blijven.

Dit artikel verscheen in Katholiek Nieuwsblad van deze week. Het maakt deel uit van een maandelijkse beeldrubriek in samenwerking met het Katholiek Documentatiecentrum Nijmegen (KDC) waarin het Rijke Roomse erfgoed centraal staat.

>> Klik hier voor eerdere berichten over Kerk & voetbal.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.