<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Foto: CNS photo/Vatican Media
In beeld

Licht in donkere tijden: een adembenemend Urbi et Orbi

Anton de Wit 28 maart 2020

Wat gebeurt hier? Dat zal menig niet-katholiek gedacht hebben wanneer die langs NPO 2 zapte gisterenavond, en daar de plechtigheid zag die live vanuit het Vaticaan werd uitgezonden.

Unicum

De doorgewinterde commentator van de KRO-NCRV, Wilfred Kemp, voorzag het gebeuren weliswaar van deskundige toelichting – maar hij deed dat, zelf immers katholiek, met gevoel voor de katholieke liturgie; ingetogen en bescheiden, zonder té veel te willen uitleggen.

Tijdens de eucharistische aanbidding liet hij zelfs een minutenlange stilte vallen; een unicum op de Nederlandse televisie. Het Allerheiligste uitgesteld, niet alleen voor het kleine clubje gelovigen dat daar normaal gesproken op af komt, maar voor de hele wereld…

[BEELDGALERIJ - Gebruik de pijltjestoetsen om te bladeren] Paus Franciscus bij het bijzondere Urbi et Orbi van vrijdag 27 maart. (Foto's: CNS Photo/Vatican Media/Reuters)

Wat gebeurt hier? Ook menig katholiek moet het gedacht hebben. Een Urbi et Orbi, nu eens niet met Kerst of Pasen, maar in een tijd van wereldwijde angst en onzekerheid. En dat voor een surreëel leeg Sint-Pietersplein; met een paus die sprak alsof, nee, die wist dat hij desalniettemin nog meer mensen bereikte dan normaal.

Monstrans

Een paus die broos en toch krachtig oogde. Die moeizaam maar toch beslist liep. Met de monstrans naar de grote deur van de Sint-Pieter liep en Christus zelf de wereld liet zegenen. Op de achtergrond ging het stadse leven in druilerig Rome op minder dan half tempo door.

“Paus Franciscus liet aan de hele wereld zien wat een paus méér is dan een politiek leider of werelds vorst”

Paus Franciscus heeft de afgelopen week, met dit Urbi et Orbi als hoogtepunt, aan de hele wereld laten zien wat een paus méér is dan een politiek leider, méér dan een werelds vorst, méér ook dan het toevallige stamhoofd van een enkele religieuze bloedgroep.

Plaatsbekleder

Hij liet juist zien dat het niet over hem ging, dat hij in een reële, diepere zin ‘plaatsbekleder’ is. Hij liet het licht van de verrezen Christus stralen in donkere tijden.

Dat gebeurde er.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.