<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
In beeld

Mancinelli levert drie soutanes voor de nieuwe paus: ‘Het is een eer om de Kerk te dienen’

KN Redactie 7 mei 2025
image
Kleermaker Raniero Mancinelli werkt in zijn kledingwinkel in Rome aan een witte pauselijke soutane. Foto: OSV News - Guglielmo Mangiapane, Reuters

Hoewel het conclaaf is begonnen zonder officiële bestelling vanuit het Vaticaan, levert kleermaker Raniero Mancinelli toch drie pauselijke soutanes – in small, medium en large. Uit traditie én uit liefde voor zijn ambacht.

Aan de Via Borgo Pio, op een steenworp afstand van de Vaticaanse muur, bevindt zich het bescheiden atelier van Mancinelli. Achter een houten toonbank werkt hij aan de soutane voor de kardinaal die straks tot paus wordt gekozen.

Al voorzien

Dit keer liet het Vaticaan weten geen nieuwe gewaden nodig te hebben. “Ze hebben ons gezegd dat ze al voorzien zijn”, vertelt de 85-jarige kleermaker. Waarschijnlijk grijpt het Vaticaan terug op soutanes die bij eerdere conclaven zijn gemaakt: “We maakten er telkens drie, maar uiteindelijk werd er steeds maar één gebruikt.”

Toch weerhield dat Mancinelli er niet van om aan de slag te gaan. “Het is bijna klaar”, zegt hij enkele dagen voor het conclaaf in gesprek met Spaanse nieuwsmedium ACI Prensa. “Er is nog maar weinig werk aan, al denk ik niet dat ze hem op de eerste dag zullen kiezen.”

Vier pausen gekleed

Volgens de rituelen en gebruiken rondom de pausverkiezing, begeeft de nieuwgekozen kardinaal zich direct na zijn benoeming naar de sacristie van de Sixtijnse Kapel ‘om daar de kleding aan te trekken die voor hem passend is’.

[BEELDGALERIJ]: gebruik de pijltjes om door de foto's te bladeren. Foto's: OSV - Guglielmo Mangiapane, Reuters en Cindy Wooden

Voor Mancinelli is dit alles geen nieuw terrein. In zijn werkplaats, waar witte stoffen en rollen garen de werktafels vullen, toont hij met gepaste trots foto’s van Johannes Paulus II, Benedictus XVI en Franciscus – allemaal droegen zij bij hun aantreden een soutane van zijn hand. “Dit wordt de vierde”, zegt hij glimlachend.

‘Zodat er keuze is’

De drie standaardmaten zijn er niet zonder reden: de gekozen paus moet direct iets passends kunnen aantrekken wanneer hij voor het eerst op het balkon van de Sint-Pieter verschijnt. “We maken altijd een grote, een medium en een kleine”, legt hij uit. “Zodat er keuze is.”

https://www.kn.nl/conclaaf/

Die keuze bleek in het verleden geen overbodige luxe. Mancinelli herinnert zich lachend hoe paus Johannes XXIII – kardinaal Roncalli – zich in 1958 moest vertonen in een te grote soutane die met spelden was vastgezet. “Gelukkig was ik toen niet zijn kleermaker”, zegt hij met een knipoog.

Niet de lengte, maar vooral de taille van de nieuwe paus is bepalend, weet hij. “Als de paus op het balkon verschijnt, ziet niemand hoe lang het gewaad is. Daarna maken we een exemplaar op maat.”

Passie voor ‘t vak

Toch draait het voor Mancinelli niet om de eer of de geschiedenis, maar om toewijding aan zijn vak. “Ik doe mijn werk met passie”, vertelt hij aan CNS. “Ik denk niet aan wie het zal dragen. Ik concentreer me op het ambacht – zeker bij witte gewaden, die gemakkelijk vlekken.”

Omdat er dit keer geen officiële opdracht was, beschouwt hij de pauselijke soutanes als een geschenk. “Ik bied ze met liefde aan. Het is een grote eer om de Kerk op deze manier te mogen dienen.”

Het mooiste?

Mancinelli is inmiddels al zeventig jaar kleermaker. Hij begon op zijn vijftiende. Wat hij het mooist vindt aan zijn werk? Niet zozeer de pausen die hij aankleedde.

https://whatsapp.com/channel/0029Vb3CWUVK5cDKay7gPl25

“Het mooiste vind ik om te zien hoe priesters en bisschoppen hier alles vinden wat ze nodig hebben om hun roeping te leven”, zegt hij zacht. Daarna draait hij zich weer naar zijn naaimachine, waar de witte ‘zucchetto’ – Italiaans voor solideo, het ronde pauselijke hoofddekseltje – nog op afwerking wacht.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.