fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Foto: Ramon Mangold
In beeld

Maria Tenhemelopneming in beeld: de openluchtmis in Terneuzen

Sanne Gerrits 17 augustus 2020

Het was een bijzondere avond voor kapelaan Jochem van Velthoven. Op het hoogfeest van Maria Tenhemelopneming vierde hij in het centrum van het Zeeuws-Vlaamse Terneuzen een openluchtmis.

De Mis werd bijgewoond door honderd parochianen op klapstoeltjes en toegestroomde toevallige passanten. Het was 52 jaar geleden dat er in Terneuzen voor het laatst een Mis werd gevierd.

Maria moet terugkomen

Kapelaan van Velthoven vertelt enthousiast: “Toen ik twee jaar geleden in Terneuzen werd aangesteld, viel mij meteen de Willibrordustoren in het centrum van de stad op. In 1969 is het bijbehorende kerkgebouw gesloopt en in dacht: hier moet ik iets mee doen. Maria moet terugkomen in de stad.”

Nieuwe kapel

De jonge priester vatte het plan op een kapel te stichtten in de kerktoren, wat lukte tijdens de recente restauratie van de toren. De openluchtmis had moeten samenvallen met de opening van de Mariakapel, maar helaas zijn de bouwwerkzaamheden door de coronacrisis nog niet helemaal afgerond. Dat mocht de pret niet drukken.

Maria, koningin van de vrede – de bevrijding 75 jaar geleden begon ook in Terneuzen, vertelt Van Velthoven – werd door de winkelstraten  gedragen en op het plein waar eerst de Willibrorduskerk stond, verrees een “groene kathedraal.” Op de plaats waar eens de pilaren van de kerk stonden, zijn 12 reusachtige bomen aangeplant.

Positieve reacties

Voormalige medepriesterstudenten Richard van Steenvoorde en Michael-Dominique Magielse concelebreerden. Deze twee later bij de dominicanen ingetreden broeders gaven een feestelijk tintje aan het geheel, ook omdat Magielse net tot priester was gewijd en de aanwezigen daarom de neomistenzegen kon geven.

“Dit hebben we nog nooit meegemaakt,” zei een parochiaan na afloop. Ook bij het winkelend publiek was geen enkele negatieve reactie te bespeuren. “Tegen een moeder komt men niet zo snel in opstand,” verklaart de kapelaan, die bijzonder veel van Maria houdt.

Hoopvolle tegenbeweging

Hij hoopt dat de ongedwongen sfeer van de openluchtmis ook getuigde van de liefde die de parochianen onder elkaar hebben, waarbij iedereen zo kon aansluiten. Dat iedereen zich welkom voelt en de weg naar de kerk weet te vinden.

Al met al ziet hij hoopvolle dingen gebeuren in het Zeeuws-Vlaamse, wat een tijd geleden toch bekend stond als een zeer ontkerkelijkt gebied. “Ik zie een tegenbeweging komen. Meer jonge mensen komen hier naar de kerk. Met de coronamaatregelen zitten de kerken hier vol.”

Bekijk de foto’s die Ramon Mangold van de openluchtmis in Terneuzen maakte (klik op de witte pijltjes om door te gaan):

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.