fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
In beeld

‘Mijn leven aan God wijden heeft me vrijer gemaakt’: Stijn Vanhee priester gewijd

Peter Doorakkers 11 september 2019
image
Stijn Vanhee tijdens de priesterwijding in de Sint-Willibrorduskerk te Middelkerke. Foto: Damiaan Dufaux

Bisschop Lode Aerts wijdde zondag in Middelkerke de 31-jarige Stijn Vanhee tot priester voor het bisdom Brugge.

In de Sint-Willibrorduskerk in de West-Vlaamse plaats waren meer dan 650 mensen getuige van de wijding, vertelde de plaatselijke pastoor in de Krant van West-Vlaanderen.

Opgegroeid met het geloof

Vanhee studeerde sinds 2013 aan het grootseminarie van Brugge en aan de Gregoriana in Rome. Binnenkort gaat hij terug naar Rome om zijn studie aan die pauselijke universiteit af te ronden.

Als oudste van vier kinderen uit een boerengezin in het plaatsje Slijpe groeide Stijn Vanhee op met het geloof, vertelde hij vorig jaar tegen kerknet.be. “Van kindsbeen af ging ik met mijn ouders mee naar de gemeenschap Moeder van Vrede in Gistel.”

Priesteropleiding ‘paste niet in plaatje gewoon leven’

Zijn jeugd was “doordrongen van het geloof” en het idee van een priesterroeping kwam wel eens bij hem op. Toch koos hij na de middelbare school een ander pad: “Studeren, een job, een gezin, een huis,…” De gedachte aan een priesterroeping “paste helemaal niet in dat plaatje van een normaal, gewoon leven”.

“Ik voelde voordien een tekort in mijn leven. De keuze om mijn volledige leven te wijden aan God heeft me vrijer gemaakt”
- Stijn Vanhee

Na zijn afstuderen als ingenieur werkte Vanhee dan ook enkele jaren voor een aannemer en een studiebureau. Toch koos hij uiteindelijk voor de priesteropleiding. In dat proces was een aantal momenten belangrijk, vertelde hij op kerknet.be.

Hij noemde de Wereldjongerendagen van Keulen (2005) en gesprekken met andere gelovige jongeren. “Ik ontmoette ook priesters van wie ik zag dat ze oprecht gelukkig waren in hun werk en dat ook uitstraalden.”

‘Innerlijke vrede en rust’

De roeping “manifesteerde zich meer en meer”. Toen Vanhee uiteindelijk besloot naar het seminarie te gaan, voelde hij een “innerlijke vrede en rust” die “in schril contrast stond met de onrust en het zoeken die ik ervoor had ervaren”. Dat was “de bevestiging van mijn keuze”.

‘God dienen is de ware vrijheid’

Op kerknet.be vatte hij zijn ervaring van de priesteropleiding samen met een citaat van de heilige Augustinus: ‘God dienen is de ware vrijheid’.

“Ik voelde voordien een tekort in mijn leven, ik miste iets. De keuze om mijn volledige leven te wijden aan God heeft me vrijer gemaakt.”

Fotograaf Damiaan Dufaux maakte een beeldverslag van de wijding tot priester van Stijn Vanhee (klik op de pijltjes voor meer beeld):

Foto's: Damiaan Dufaux