fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
In beeld

Miljoenen Filipino’s op de been voor ‘gekidnapte’ megaprocessie

Catholic News Service 11 januari 2020
Het beeld van de Zwarte Nazarener tijdens de jaarlijkse megaprocessie in de Filipijnse hoofdstad Manila. Foto: CNS Photo - Eloisa Lopez, Reuters

De jaarlijkse megaprocessie met het beeld van de Zwarte Nazarener bracht donderdag miljoenen Filipino’s op de been. De processie in Manila vond onder verhoogde veiligheidsmaatregelen plaats. Daar was niet iedereen blij mee.

“Ze ontzeggen ons toegang tot God”, zei een van de deelnemende katholieken. Hij probeerde de wagen te bereiken die het beeld draagt, om het te kunnen aanraken, maar kon er niet bij komen.

Op blote voeten

In de eerste uren namen volgens de autoriteiten meer dan twee miljoen mensen deel aan de processie die gewoonlijk ongeveer twintig uur duurt. Vooraf werd ingeschat dat in totaal zes miljoen mensen zouden meedoen. Ze lopen blootsvoets en verdringen elkaar om het beeld aan te kunnen raken.

Christus die het kruis draagt

De Zwarte Nazarener is een houten beeld van Christus die het kruis draagt. Het komt uit Mexico en belandde begin zeventiende eeuw in de Filipijnse hoofdstad Manila. De Filipijnse katholieken koesteren het, en geloven dat het aanraken van het beeld tot een wonder kan leiden. De processie trekt jaarlijks miljoenen gelovigen.

Er waren dit jaar naar schatting veertienduizend veiligheidsbeambten op de been langs de route. Zij moesten het risico op mogelijke criminele en terroristische daden verminderen, stelde de politie.

“Waarom maken ze het ons onmogelijk in de buurt van de Heer te komen?”
- Pelgrim in Manila

Door de barricades langs de wagen waarop het beeld staat, konden veel gelovigen die niet bereiken om het aan te raken.

Ook stonden er aan beide zijden van de straten waar de processie doorheen trok agenten die een touw vasthielden. Dat maakte het velen onmogelijk zich in de beweging van de massa te voegen.

De Zwarte Nazarener ‘gekidnapt’

Volgens een vrouw die de hele nacht wakker was gebleven in afwachting van de stoet, heeft de politie de Zwarte Nazarener “gekidnapt”.

“Waarom maken ze het ons onmogelijk in de buurt van de Heer te komen?”, zei ze volgens ucanews.org. “God is voor ons allemaal, niet alleen voor regerings-officials, agenten en priesters.”

‘Ik had het beloofd’

Ondanks de strikte beveiliging echter, waren er toch gelovigen die erin slaagden de wagen te beklimmen en het beeld aan te raken. Het staat bekend als andas, het gezicht van het beeld aanraken en strelen.

“Ik had het beloofd. Ik moest het doen en niemand kon me tegenhouden het te doen”, zei de 23-jarige Michael Almario. Hij deed het naar eigen zeggen voor een ziek familielid.

Klik op de pijltjes voor meer beeld van de processie en dagen die daaraan vooraf gingen (foto’s: CNS Photo – Eloisa Lopez en Willy Kurniawan, Reuters):