<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
De Nederlandse bisschoppen in de Sint-Jan van Lateranen. Foto: Ramon Mangold
In beeld

‘Mooie dialoog en uitwisseling’ op eerste dagen ad limina-bezoek

KN Redactie 8 november 2022

De Nederlandse bisschoppen zijn maandag in Rome begonnen aan hun ad limina-bezoek. Na een eucharistieviering bij het graf van de apostel Petrus in de vroege ochtend, spraken zij met drie Vaticaanse departementen, onder meer over evangelisatie. Op de tweede dag riep bisschop Gerard de Korte zijn collega’s op om “de gezonde leer” te verkondigen, “zonder kapsones, zonder pretenties”.

[BEELDGALERIJ - Gebruik de pijltjes om te bladeren] De Nederlandse bisschoppen bij hun vieringen in respectievelijk de Sint-Pieter en de Sint-Jan van Lateranen te Rome. | Foto's: Ramon Mangold

‘Dragers van eenheid’

Op maandagochtend verzamelden de Nederlandse bisschoppen plus enkele naaste medewerkers zich in alle vroegte in de crypte van de Sint-Pietersbasiliek om de eucharistie te vieren.

Bij het graf van de apostel Petrus benadrukte kardinaal Eijk dat Petrus en zijn opvolgers, de pausen tot en met de huidige paus Franciscus, degenen zijn “die in de hoogste mate de gaven dragen van de heilige Geest”. De paus moet dan volgens Eijk ook een “drager van eenheid” zijn in de Kerk, “zoals de bisschoppen dat moeten zijn in hun eigen bisdommen”.

Werkbezoeken

Hierna brachten de bisschoppen werkbezoeken aan diverse Vaticaanse departementen. Volgens de voorzitter van de bisschoppenconferentie, bisschop Hans van den Hende van Rotterdam, leverden die “bijzondere gesprekken” op. “Men heeft echt vanuit onze rapporten met ons gesproken en dat leidde tot een mooie dialoog en uitwisseling.” Nieuwe evangelisatie, de liturgie en het religieuze leven in Nederland waren de onderwerpen die de Nederlandse bisschoppen in Rome bespraken op hun eerste volle dag.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Een uitgebreid verslag door ND-collega Hendro Munsterman is hier te lezen.

Terugblik

In een video op het officiële communicatiekanaal van de bisschoppen blikte bisschop Van den Hende terug op de eerste dag:

‘Zonder kapsones’

Op de tweede dag van het ad-liminabezoek vierden de Nederlandse bisschoppen de eucharistie in de belangrijkste kerk van Rome, de Sint-Jan van Lateranen. Daar preekte de bisschop van het grootste bisdom van Nederland, Gerard de Korte, over de manier waarop bisschoppen de kerkelijke leer moeten verkondigen.

image
Bisschop Gerard de Korte tijdens zijn preek voor collega-bisschoppen. Foto: Ramon Mangold

Volgens De Korte zijn bisschoppen “geroepen om dienaren, om vrienden van de Heer te zijn, zonder veel kapsones, zonder veel pretenties”, zei hij tegen zijn collega’s. Tijdens een voorbede bad De Korte dat de bisschoppen “de gezonde leer mogen verkondigen, in liefde en zo mensen stap voor stap dichter bij Christus brengen.”

Een uitgebreider artikel over deze preek is hier te lezen, en komende vrijdag ook in Katholiek Nieuwsblad.

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.