fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
In beeld

Na een eeuw waakt Maria weer over Praag

Peter Doorakkers 10 juni 2020
image
Foto: wikipedia.org - CCBY Petr Šálek - artmagazin.eu

Meer dan een eeuw nadat het omver werd gehaald, staat er weer een Mariabeeld op een pilaar midden in de Tsjechische hoofdstad Praag.

Sinds 4 juni staat er een perfecte replica van het zandstenen beeld en zijn pilaar op het plein in het oude centrum, meldt de BBC.

Toestemming van de keizer

Het origineel was zeventiende-eeuws. Volgens beeldhouwer Jan Bradna, betrokken bij de herplaatsing, vroeg de bevolking van de stad de toenmalige Oostenrijkse keizer om toestemming het beeld te plaatsen.

Teken van dank of van gezag?

Dat gebeurde volgens Bradna uit dankbaarheid dat Praag standhield toen het aan het slot van de Dertigjarige Oorlog belegerd werd. Volgens anderen was het vooral een symbool voor het na die oorlog herstelde gezag van de katholieke Oostenrijkse Habsburgers over stad en streek.

Mariabeelden op pilaren

De Dertigjarige Oorlog begon in de hoofdstad van het toenmalige Bohemen, toen protestanten in opstand kwamen tegen het katholieke gezag. Nadat het beleg was opgeheven en de oorlog beëindigd, doken volgens de BBC overal in de streek Mariabeelden op pilaren op.

Val van het keizerrijk

Het barokke beeld en zijn pilaar werden in 1918 door een boze menigte omvergetrokken, enkele dagen na de val van het Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk en de stichting van een zelfstandig Tsjechoslowakije.

Een kleine reportage over de plaatsing van het beeld (klik op de pijltjes voor meer foto’s):

Foto's: wikipedia.org - CCBY Petr Šálek - artmagazin.eu