fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
In beeld

Nationale dankviering Titus Brandsma gehouden

Peter Doorakkers 24 mei 2022
image
Bisschop Gerard de Korte preekt. Naast het borstbeeld van Titus Brandsma staat de houder met een reliek: een stukje van zijn monnikspij. Foto: Ramon Mangold

In de Bossche Sint-Janskathedraal is zondag een nationale dankviering gehouden voor de heiligverklaring van Titus Brandsma.

Die locatie is niet toevallig: de onlangs heilig verklaarde Brandsma werd in 1905 in de kathedraal tot priester gewijd; hij woonde in het karmelietenklooster in Boxmeer. Hoofdcelebrant was kardinaal Wim Eijk, die onlangs ook in Rome een dankmis voor de heiligverklaring vierde. Bisschop Gerard de Korte van Den Bosch hield de preek.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Naast talrijke Nederlandse bisschoppen waren ook het hoofd van de wereldwijde karmelieten, pater Miceal O’Neill, en een vertegenwoordiger van de nuntiatuur in Den Haag aanwezig.

Aan het begin van de viering werd een relikwie de kathedraal ingedragen: een houder met een stukje stof van Brandsma’s pij. Deze werd geplaatst naast een borstbeeld van de nieuwe heilige en een urn met as uit het massagraf van Dachau, het concentratiekamp waar Brandsma in 1942 werd vermoord.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De relikwie krijgt overigens vanaf 27 juli – Brandsma’s liturgische feestdag – zijn definitieve plek. Het stukje stof wordt geplaatst in de voet van een beeld van Titus Brandsma dat in de maak is voor de Bossche kathedraal.

Muzikale nieuwigheid

Ook muzikaal was er een nieuwigheid: voor het eerst werd een nieuwe Titus Brandsma-hymne gezongen, gecomponeerd door lekenkarmeliet Chris Fictoor. Ter herinnering aan de heiligverklaring werd ook een gebedsprentje gemaakt, dat onder meer te downloaden is van de website van de Nederlandse kerkprovincie.

Fotograaf Ramon Mangold bracht de dankviering in beeld. Een impressie (klik op de pijltjes voor meer beeld):

Foto's: ANP - Ramon Mangold

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.