<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Foto: Ramon Mangold
In beeld

Nieuwbouwkerk Almere bereikt hoogste punt

Anton de Wit 22 mei 2020

Een kerk bouwen in tijden van krimp en kerksluitingen: dat kan, zo bewijst de Bonifatiusparochie in Almere. Een jaar nadat de eerste heipaal de grond in ging, bereikten de bouwers het hoogste punt.

Toen Sandor Koppers in 2009 pastoor werd in Almere, kreeg hij een troffel cadeau. Een betekenisvol geschenk, want de ambitie om een nieuwe katholieke kerk te bouwen leefde al langer. Het oecumenische gebouw dat de parochie deelde met protestantse gemeenten voldeed niet echt aan de behoeften. “Ik zag dat mensen wegbleven”, zo vertelde Koppers vorig jaar in Katholiek Nieuwsblad, “ze wilden eigenlijk gewoon een katholieke viering in een kerk met een sacramentele inrichting.”

Kruis op dak

Het duurde tien jaar voor de droom werkelijkheid werd: vandaag precies een jaar geleden, op 22 mei 2019, ging de eerste heipaal de grond in. Afgelopen woensdag bereikte men het hoogste punt, toen bouwvakkers het kruis bovenop het dak monteerden.

[BEELDGALERIJ - Gebruik de pijltjes om te bladeren] Foto's: Ramon Mangold

Bouwpastoor Sandor Koppers proostte vervolgens met de bouwvakkers met zogenoemd ‘pannenbier’ – een traditie in de bouw wanneer het hoogste punt van een gebouw bereikt is.

De bouw van het splinternieuwe kerkgebouw in sobere Bossche stijl moet nog dit jaar voltooid worden; in het najaar verwacht de parochie de kerk in gebruik te kunnen nemen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.