<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
In beeld

Nieuwe kapel in Sluis moet ‘een open huis voor iedereen’ worden

Luuk van den Einden 28 juni 2024
image
Vicaris-generaal Norbert Schnell bij de inzegening van de nieuwe Johannes de Doperkapel in Sluis. Foto: Ronald van Quekelberge

Een plek van devotie en stilte middenin het toeristische Sluis: dat moet de nieuwe Johannes de Doperkapel worden. De in een voormalige kerk gevestigde kapel is maandag geopend.

De nieuwe kapel werd op maandag 24 juni – het hoogfeest van Johannes de Doper – ingezegend door vicaris-generaal Norbert Schnell. Daarbij waren zo’n zeventig parochianen aanwezig.

‘Nieuw begin’

Die zijn erg te spreken zijn over de nieuwe gebedsplek. “Ik ben blij dat er weer iets nieuws komt na al die afbraak”, zegt Menno Arnoldus tegen Omroep Zeeland. “Er is zoveel verloren gegaan, dit zou een nieuw begin kunnen zijn.”

De kapel is gevestigd in de voormalige Johannes de Doperkerk, die in 2021 aan de eredienst onttrokken en gesloten werd. Tijdens het herbestemmingsproces kwam de wens van parochianen naar voren om een deel van de kerk te behouden als kapel. De rest van het kerkgebouw biedt ruimte aan zeventien appartementen.

‘Aanwezig zijn’

Volgens Ronald van Quekelberge, vicevoorzitter van het parochiebestuur, wordt met de nieuwe kapel een gekoesterde wens van de geloofsgemeenschap vervuld. “Als parochie en als Kerk willen we aanwezig zijn in de winkelstraten van Sluis”, legt hij uit op de site van het bisdom Breda.

Fotogalerij: gebruik de pijltjes om te bladeren.

Foto's: Ronald van Quekelberge

Het Zeeuws-Vlaamse stadje Sluis trekt jaarlijks massa’s toeristen; niet alleen uit eigen land, maar bijvoorbeeld ook veel Britten, Duitsers en vooral Belgen. Bepaalde Belgische nationale feestdagen, zoals de Dag van de Arbeid op 1 mei en Maria-Tenhemelopneming op 15 augustus worden in de stad zelfs ‘Belgische dagen’ genoemd vanwege de talloze zuiderburen die de plaats dan bezoeken.

“Middenin dat drukke leven hebben we ‘onder de toren’ nu een kapel waar toeristen een kaarsje kunnen opsteken bij Maria, een moment in stilte bidden tot haar en in stilte kunnen verblijven bij Onze Lieve Heer”, aldus Van Quekelberge.

Duurzaam en missionair

Het interieur van de kapel is geïnspireerd door de bestaande versieringen van de kapel. Onder meer de banken, de altaartafel en het tabernakel zijn gemaakt van overtollige kerkbanken uit de gesloten kerk van het naburige plaatsje IJzendijke, laat hij weten: “Een nieuwe en duurzame herbestemming.”

De kapel past goed bij het missionaire parochie-gedachtegoed dat de laatste jaren steeds centraler komt te staan in het bisdom Breda, vindt Van Quekelberge. “Het is dus een plaats waar we parochianen en toeristen een plaats bieden om tot rust te komen, om zich even af te sluiten van de drukke wereld bij Maria en Jezus. Een ‘open huis’ waar iedereen welkom is, zoals de missionaire parochie.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.