<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Aartsbisschop Laurent Ulrich opent op 7 december op rituele wijze de deuren van de Notre-Dame van Parijs. Foto: OSV News - Christophe Petit Tesson, Reuters
In beeld

‘Onze pijn is uitgewist’: De Notre-Dame is eindelijk uit de as verrezen

Luuk van den Einden 9 december 2024

Na vijf jaar was het dan eindelijk zover: de Notre-Dame van Parijs werd zondag met een feestelijke Mis opnieuw in gebruik genomen. Hoogwaardigheidsbekleders en gewone gelovigen stroomden toe om de herrijzenis van de kathedraal te vieren.

“Vandaag is onze pijn van 15 april 2019 uitgewist.” Met die woorden vatte de Parijse aartsbisschop Laurent Ulrich samen wat de heropening van de Notre-Dame betekent voor de Parijzenaren. De iconische kathedraal werd zondag met een Mis opnieuw in gebruik genomen, vijf jaar na de brand die haar verwoestte.

Tallozen waren uitgelopen om dat moment mee te maken. Gewone gelovigen waren ondanks de regen massaal buiten om de viering via grote schermen te volgen. In de kathedraal waren grote aantallen hoogwaardigheidsbekleders aanwezig, waaronder de Franse president Macron.

Wonder

Samen met zijn Oekraïense ambtsgenoot Zelensky, aankomend Amerikaans president Trump en alle aanwezigen applaudisseerde hij een dag eerder, bij de eerste openingsplechtigheid van de kathedraal, minutenlang voor de brandweerlieden die in 2019 hebben gestreden om de Notre-Dame van de vlammen te redden. Dankzij hun inzet brandde de kathedraal niet tot de grond af, maar alsnog was de schade groot: het dak was volledig uitgebrand en de torenspits was ingestort.

Fotogalerij: gebruik de pijltjes om te bladeren. De galerij bevat beeld van zowel de openingsplechtigheid op 7 december als van de wijdingsmis op 8 december.

Foto's: OSV News - Reuters, Christophe Petit Tesson, Kevin Coombs, Ludovic Marin en Sarah Meysonnier

Dat de Notre-Dame in slechts vijf jaar tijd herbouwd is, mag volgens aartsbisschop Ulrich een wonder heten, maar het is zeker niet het enige voorbeeld van Gods genade door de eeuwen heen. “Generatie op generatie ontdekken gelovigen het weer: God laat de zijnen niet in de steek. Ook al zijn tegenslag en geweld een constante in de menselijke geschiedenis, God en zijn discipelen laten zien welke weg naar de overwinning van het leven leidt.”

Een centraal onderdeel van de wijdingsmis was de wijding van het nieuwe altaar van de Notre-Dame. Daarbij werden de relieken van vier heiligen en een zalige, allen met een band met de kathedraal, in het altaar geplaatst.

Driemaal kloppen

De festiviteiten rond de heropening van de kathedraal, die tot Pinksteren zullen voortduren, begonnen al op zaterdag. Toen opende aartsbisschop Ulrich de Notre-Dame op rituele wijze, door met zijn bisschopsstaf driemaal op de kerkdeuren te kloppen. Die staf was gemaakt van een van de oude dakbalken van de kathedraal.

https://www.kn.nl/buitenland/

Het moment waarop de deuren opengingen, werd met gejubel onthaald: niet alleen door de veertigduizend mensen die de plechtigheid volgden, maar ook door alle andere kerken van Parijs, die de herrijzenis van hun bekendste zuster met uitbundig klokgelui vierden.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.