<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Een priester dient as toe tijdens de Aswoensdagviering op 5 maart 2025 in de Basiliek van Santa Sabina in Rome. Foto: CNS - Lola Gomez
In beeld

Paus: Aswoensdag is een teken van broosheid en hoop

Cindy Wooden - CNS 6 maart 2025

De reis van de vastentijd “ontvouwt zich terwijl wij ons onze broosheid herinneren en hoop houden dat, aan het einde van de weg, de verrezen Heer op ons wacht”. Dat schreef paus Franciscus in zijn homilie voor Aswoensdag.

“De as helpt ons eraan herinneren dat ons leven broos en onbeduidend is: we zijn stof, uit stof zijn we geschapen en tot stof zullen we wederkeren”, aldus de tekst van de paus.

Voorbereide tekst

Hoewel de 88-jarige paus nog steeds in het Gemelli-ziekenhuis in Rome was op 5 maart, de dag dat katholieken een askruisje ontvingen en daarmee de vastenperiode voor Pasen begonnen, gaf het Vaticaan de preek vrij die hij voor de gelegenheid had voorbereid.

image
Kardinaal Angelo De Donatis leidde de Aswoensdagviering als plaatsvervanger van de paus. Foto: CNS - Vatican Media

Kardinaal Angelo De Donatis, hoofd van de Apostolische Penitentiarie, een kerkelijke rechtbank, las de homilie van paus Franciscus voor toen hij de viering van Aswoensdag leidde die gewoonlijk door de paus wordt voorgegaan. “We zijn diep verbonden” met paus Franciscus, zo zei de kardinaal tijdens de viering, en “we danken hem voor het aanbieden van zijn gebed en zijn lijden voor het welzijn van de hele Kerk en de hele wereld.”

Boeteprocessie

De viering begon met de traditionele boeteprocessie die van het benedictijnenklooster van Sant’Anselmo op de Aventijnse Heuvel in Rome naar de door dominicanen geleide Basiliek van Santa Sabina gaat. Daarna volgde de Mis met het toedienen van as op het hoofd.

image
Kardinalen tijdens de processie op Aswoensdag. Foto: CNS - Vatican Media

Kardinalen, bisschoppen, tientallen benedictijner en dominicaner broeders en zusters namen deel aan de processie en de Mis.

Kwetsbaarheid

Paus Franciscus zei in de voorbereide preek dat mensen leren hoe vluchtig het aardse leven is door hun “kwetsbaarheid door ziekte, armoede en de ontberingen die ons en onze families plotseling kunnen overkomen”.

Maar ze zien het ook in hun ervaringen van vermoeidheid, zwakheden, angsten en mislukking, schreef de paus.

‘Giftige stoffen’

De ervaring van broosheid is niet alleen individueel, zo schreef hij. “We ervaren het ook wanneer we, in de sociale en politieke realiteit van onze tijd, worden blootgesteld aan het ‘fijnstof’ dat onze wereld vervuilt”, onder andere door machtsmisbruik, “ideologieën gebaseerd op identiteit die uitsluiting voorstaan”, oorlog, geweld en de uitbuiting van de grondstoffen van de aarde.

image
Foto: CNS - Lola Gomez

Deze “giftige stoffen”, aldus Franciscus, kunnen “de lucht van onze planeet vervuilen waardoor vreedzaam samenleven wordt belemmerd, terwijl de onzekerheid en de angst voor de toekomst blijven toenemen”.

As als teken van hoop

Een gevoel van kwetsbaarheid leidt er ook toe dat mensen het feit dat iedereen sterft proberen te verbergen of negeren, zei hij. “De dood dringt zich echter op als een realiteit waarmee we rekening moeten houden, een teken van de onzekerheid en kortheid van ons leven.”

“Zonder hoop zijn we gedoemd passief de broosheid van onze menselijke conditie te verdragen”
- Paus Franciscus

Maar voor christenen, schreef de paus, zijn as en zelfs de dood ook tekenen van hoop. “We worden uitgenodigd om onze ogen op te heffen naar Hem die opstaat uit de diepte van de dood en ons uit de as van zonde en dood brengt naar de glorie van het eeuwige leven.”

Oproep

De dood en verrijzenis van Christus “is de hoop die de ‘as’ van ons leven weer tot leven brengt”, schreef paus Franciscus. “Zonder zo’n hoop zijn we gedoemd passief de broosheid van onze menselijke conditie te verdragen.”

[BEELDGALERIJ - Gebruik de pijltjes om te bladeren] Aswoensdagviering van 5 maart 2025 in Rome. | Foto's: CNS - Lola Gomez/Vatican Media

De oproep van de vastentijd, schreef paus Franciscus, is een oproep om ons tot de Heer te keren en zo “een teken van hoop voor de wereld” te worden.

Traditionele vastenpraktijken

De pauselijke tekst moedigde katholieken verder aan om de traditionele vastenpraktijken van aalmoezen geven, bidden en vasten te volgen.

https://www.kn.nl/veertigdagentijd/

Aalmoezen geven leert iemand verder te kijken dan zichzelf, in de behoeften van anderen te voorzien en op die manier “de hoop op een rechtvaardiger wereld” te voeden, aldus de paus.

‘Bedelaars voor de hemel’

Bidden is een herinnering, “zoals Jacques Maritain het uitdrukte, dat we ‘bedelaars voor de hemel’ zijn”, in de hoop dat God “met open armen op ons wacht aan het einde van onze aardse pelgrimstocht”.

“Tot slot”, schreef de paus, “laten we van het vasten leren dat we niet alleen leven om onze behoeften te bevredigen, maar dat, hongerig naar liefde en waarheid, alleen de liefde van God en van elkaar ons werkelijk kan bevredigen en ons hoop kan geven op een betere toekomst.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.