Paus Franciscus bad op Allerzielen bij de graven van kinderen, voordat hij een Mis concelebreerde met enkele honderden rouwenden.
De paus reisde op 2 november naar een begraafplaats in Rome die een speciale sectie heeft voor overleden kinderen. Daarnaast ligt een gedeelte dat de ‘Tuin der Engelen’ wordt genoemd. Hier kunnen ouders die een miskraam hebben meegemaakt ervoor kiezen hun kindje te laten begraven.
Een vader die een zoon had verloren, begroette de paus, knielde om zijn hand te kussen en wees vervolgens naar het graf van zijn zoon.
Paus Franciscus legde een boeket witte rozen bij de ingang van de tuin, waar knuffeldieren, speelgoed, windmolentjes en witte chrysanten in de vorm van een hart een contrast vormen met de kaarsen en bloemen op andere graven. De grafstenen hebben slechts één datum.
In plaats van een homilie te geven tijdens de Mis, leidde de paus de aanwezigen in een lange periode van stille reflectie.
De gebedsintentie van paus Franciscus voor de maand november is voor ouders die een kind hebben verloren. In zijn videoboodschap waarin hij mensen vraagt om met hem mee te bidden, begint hij met de woorden: “Wat kunnen we zeggen tegen ouders die een kind hebben verloren? Hoe kunnen we hen troosten? Er zijn geen woorden.”
Aan het einde van de Mis bad de paus dat mensen, door het bezoeken van de graven van hun geliefde overledenen, hun geloof zouden vernieuwen in Jezus, die stierf, begraven werd en weer opstond om de mensheid te redden.
De lichamen van degenen die zijn overleden zullen op de laatste dag weer opstaan, zei hij, en degenen die in de Heer zijn ontslapen, zullen zich bij hem voegen in de triomf over de dood.
Hij bad dat God de gebeden voor hun geliefde overledenen zou horen en zijn “armen van barmhartigheid zou openen” om hen op te nemen in de hemel.
“Troost hen die het pijnlijke gemis ervaren met de zekerheid dat de doden in U leven en dat zelfs de lichamen die aan de aarde zijn toevertrouwd, op een dag zullen delen in de paaszegen van uw zoon.”
De hoofdcelebrant van de Mis was aartsbisschop Diego Ravelli, de meester van de pauselijke liturgische ceremonies. Maar in tegenstelling tot de meeste openbare missen van de afgelopen jaren, waar de paus voorgaat maar niet concelebreert, stond paus Franciscus voor het eucharistisch gebed en concelebreerde hij de Mis.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.