<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
In beeld

Paus: ‘Katholieken geroepen om democratisch verval tegen te gaan’

Catholic News Service 8 juli 2024
image
Paus Franciscus geeft zijn zegen in het Generali Convention Center in Triëst, Italië, tijdens het evenement ‘Naar het hart van de democratie’, dat plaatsvond tijdens de Italiaanse Katholieke Sociale Week. Op de foto is ook kardinaal Matteo Zuppi te zien, voorzitter van de Italiaanse bisschoppenconferentie.. Foto: OSV News - Vatican Media

Katholieken zijn geroepen om actief deel te nemen aan het politieke leven en een kracht te zijn tegen het verval van de democratie wereldwijd. Dat zei paus Franciscus tijdens een evenement dat deel uitmaakte van een bezoek aan de Italiaanse stad Triëst.

“In de wereld van vandaag verkeert de democratie niet in goede gezondheid”, zei de paus tegen de ongeveer 1.200 deelnemers van het evenement ‘Naar het hart van de democratie’, dat plaatsvond tijdens de Italiaanse Katholieke Sociale Week in Triëst.

Eendaags bezoek

De paus reisde naar de Noord-Italiaanse stad voor een eendaags bezoek op 7 juli, waarbij hij ook aanwezig was bij de vierdaagse conferentie, die georganiseerd was door de Italiaanse bisschoppenconferentie.

Beelgalerij: druk op het pijltje voor de volgende foto.

Tijdens het eendaags pastoraal bezoek aan Triëst vierde de paus ook de Mis. | Foto's: OSV News - Vatican Media

Verleidelijke ideologieën

De paus waarschuwde tijdens zijn toespraak voor de “verleidelijke” aard van ideologieën en sprak over het belang om een gevoel van solidariteit te ontwikkelen in de samenleving om deze tendensen te bestrijden.

“Iedereen zou zich deel moeten voelen van een gemeenschapsproject”, aldus de paus. “Niemand mag zich nutteloos voelen.”

Deelname politieke leven

“Er is onverschilligheid, en onverschilligheid is een kankergezwel van de democratie, een ‘niet-deelnemen’.” Om onverschilligheid te bestrijden en het hart van de democratie te genezen, is een wijdverspreide deelname aan het politieke leven nodig, sprak de paus.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.