<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Paus Franciscus begroet de tienduizenden misdienaars op het Sint-Pietersplein. Foto: CNS - Lola Gomez
In beeld

Paus roept vijftigduizend misdienaars op ‘dienaars van liefde’ te zijn

Carol Glatz - CNS 31 juli 2024

In Rome zijn deze week zo’n vijftigduizend jonge misdienaars uit twintig landen bijeen. Dinsdag ontmoetten ze de paus. Hij vroeg hun er concreet te zijn voor anderen, “vooral door je daden”.

Het is traditioneel het hoogtepunt van de internationale misdienaarspelgrimage: een viering en audiëntie met de paus op het Sint-Pietersplein. Zo ook dit keer bij de pelgrimage van de jonge misdienaars die maandag begon en nog doorgaat tot komende vrijdag, 2 augustus.

De internationale misdienaarspelgrimage wordt sinds 1961 elke zes à zeven jaar georganiseerd door Coetus Internationalis Ministrantium, de internationale vereniging van misdienaars. Het idee voor de pelgrimage ontstond in Duitsland. Vanuit dat land komen dan ook traditioneel de meeste misdienaars naar Rome, ook dit jaar weer.

Klik op de witte pijltjes om door de foto's heen te gaan. | Foto's: CNS - Lola Gomez

Vanuit Nederland waren er geen misdienaars bij  de pelgrimage aanwezig, maar vanuit België wel. Twaalf misdienaars uit Zonhoven, een plaats in Belgisch Limburg, waren naar Rome afgereisd, zo meldt de VRT. Zij waren daarmee de enige Belgische delegatie, maar dat mocht de pret niet drukken.

“We vinden het belangrijk om hier te zijn, omdat we de Belgische katholieke Kerk willen vertegenwoordigen”, liet de veertienjarige Senne aan de VRT weten. “We kunnen op bedevaart nadenken over wat het betekent om katholiek te zijn”, voegde de jonge misdienaar eraan toe.

“We kunnen op deze bedevaart nadenken over wat het betekent katholiek te zijn”
- Senne (14) uit het Belgische Zonhoven

Het thema van de pelgrimage van dit jaar is ‘Met jou’. Daarop reflecterend zei de paus dat dit vooral tot uiting komt tijdens de Mis, “waarin de God die ‘met jou’ is een echte en concrete aanwezigheid wordt in het Lichaam en Bloed van Jezus. Als we de communie ontvangen, ervaren we dat Jezus zowel geestelijk als lichamelijk ‘bij ons’ is.”

Nabijheid

En juist, zei de paus, omdat Jezus bij ons is, kunnen we echt bij Hem zijn, en vervolgens bij anderen. “Dankzij Jezus, altijd en alleen dankzij Hem, kun jij ook tegen je naaste zeggen: ‘Ik ben bij je’, niet alleen door je woorden, maar vooral door je daden, je gebaren, je hart, met je concrete nabijheid”, benadrukte Franciscus.

Julie kunnen je nabijheid concreet tonen, legde hij de jongeren uit, “door te huilen met hen die huilen, je te verheugen met hen die zich verheugen, zonder oordeel of vooroordeel, zonder egoïsme en niemand buitensluitend”.

Dus ook, benadrukte hij, “met degenen die we niet mogen, met mensen die anders zijn dan ik, met buitenlanders, met degenen die ons niet begrijpen, met degenen die nooit naar de kerk komen, met mensen die zeggen niet in God te geloven”.

De paus bedankte de jongeren “omdat jullie hier zijn gekomen als pelgrims om de vreugde te delen van het behoren tot Jezus, om dienaars te zijn van zijn liefde, dienaars van zijn gewonde hart dat onze wonden geneest, dat ons redt van de dood en dat ons eeuwig leven geeft”. (Vert./bew. Susanne Kurstjens)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.