<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Foto: CNS - Vatican Media
In beeld

Paus tegen gevangenen bij voetwassing: ‘God vergeeft alles’

Cindy Wooden - CNS 15 april 2022

Voor het eerst sinds de coronapandemie vierde paus Franciscus weer een publieke Witte Donderdag-liturgie. In een gevangenis in Civitavecchia waste hij twaalf gedetineerden de voeten, en moedigde hij hen aan te vertrouwen op Gods vergeving.

Toen Jezus de voeten van zijn leerlingen waste, inclusief de voeten van Judas, die hem zou verraden, was dat een teken dat God geduldig op iedereen wacht en alles zal vergeven. Dat zei de paus in zijn homilie op 14 april in een gevangenis in Civitavecchia, ten noordwesten van Rome.

‘Skelet in de kast’

“Ieder van ons heeft misschien iets in zijn hart dat hij al een tijd met zich meedraagt”, zo zei de paus, iets dat hem onrustig maakt, “een klein skelet dat in de kast verborgen zit”. “Maar vraag Jezus om vergeving. Hij vergeeft alles.”

image
Foto: CNS - Vatican Media

De paus vierde de Mis van Witte Donderdag in de gevangenis en waste de voeten van 12 gevangenen – mannen en vrouwen van verschillende leeftijden en nationaliteiten, aldus de persdienst van het Vaticaan.

Gebed

Het enige wat Jezus van mensen vraagt is “ons vertrouwen om vergeving te vragen”, zei de paus. “Je kunt het doen als je alleen bent, als je met andere metgezellen bent, als je bij de priester bent.”

“Je moet elkaars voeten wassen, de een ten dienste van de ander, zonder eigenbelang”
- Paus Franciscus tegen de gevangen van Civitavecchia

Paus Franciscus moedigde de gevangenen aan om te bidden: “Heer, vergeef mij. Ik zal proberen anderen te dienen, maar U dient mij met Uw vergeving.”

Verhoogd platform

De Mis was besloten, maar het Vaticaan gaf de preek van de paus, enkele foto’s en een videoclip vrij.

[BEELDGALERIJ - Gebruik de pijltjes om te bladeren] Paus Franciscus viert de liturgie van Witte Donderdag in de gevangenis van van Civitavecchia, op 14 april 2022. | Foto's: CNS - Vatican Media

De foto’s tonen 12 gevangenen zittend op een verhoogd platform voor het voetwassingritueel, zodat de paus – die ernstige kniepijn heeft en moeilijk kan lopen – hun voeten kon wassen terwijl hij stond.

Geschenken

Paus Franciscus vertelde de gevangenen dat hij weet dat het wassen van andermans voeten vandaag de dag “een vreemde zaak” kan lijken, maar het is een herinnering aan Jezus, die “ons dit leert, en het is eenvoudig: je moet elkaars voeten wassen, de een ten dienste van de ander, zonder eigenbelang.”

Aan het einde van de Mis gaven de gevangenen de paus een overvolle doos met artisjokken, bloemen, kruiden en andere dingen die ze in de gevangenistuin verbouwen.

Gevangenen, gehandicapten, vluchtelingen

Paus Franciscus heeft nog nooit de avondmis op Witte Donderdag met het publiek in de Sint-Pietersbasiliek gevierd.

https://www.kn.nl/abonnementen/

In het eerste jaar van zijn pontificaat koos hij voor een jeugdgevangenis in de buurt van Rome. In 2014 waste hij de voeten van mensen met ernstige lichamelijke handicaps in een revalidatiecentrum in Rome. Het jaar daarop was hij in een gevangenis in Rome en in 2016 vierde hij de liturgie en het ritueel van de voetwassing in een centrum voor migranten en vluchtelingen. Van 2017 tot 2019 koos hij opnieuw voor gevangenissen.

Besloten kring

De afgelopen twee jaar vierde paus Franciscus de Witte Donderdag-liturgie vanwege de coronamaatregelen in kleinere, besloten kring. Vorig jaar was dat in de kapel van kardinaal Angelo Becciu, de voormalige prefect van de Congregatie voor Heiligenzaken, die gedwongen werd af te treden en nu terecht staat wegens vermeende financiële malversaties.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.