<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
In beeld

Priesterwijding bij Nederlandse dominicanen

Roel Weerheijm 11 augustus 2020
image
Mgr. van den Hende legt Michael-Dominique Magielse de handen op. Foto: Ramon Mangold

Michael-Dominique Magielse (48) is zaterdag tot priester gewijd. “Dit is een bekroning van alles waar ik deze jaren mee bezig ben geweest. Het was niet altijd makkelijk, maar ik wist met volle overtuiging: dit wil ik.”

Van den Hende was bisschop van Breda toen Magielse in 2009 begon aan de priesteropleiding Bovendonk in Hoeven. Magielse koos er later voor om, naast priester, ook dominicaan te worden.

Deze ontwikkeling en de uitbraak van corona zorgden ervoor dat zijn priesterwijding werd uitgesteld. Eigenlijk stond die namelijk op 4 juli gepland. Maar op zaterdag 8 augustus, de feestdag van de ordestichter, de Heilige Dominicus, was het echt zover.

Kinderkoor en misdienaar

“De roeping tot priester”, vertelt Magielse, “is een zaadje dat al heel vroeg, in mijn jeugd, is geplant. Ik kreeg een katholieke, redelijk traditionele opvoeding in Brabant. Ik zong in het kinderkoor en ben misdienaar geweest.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Na school ben ik de journalistiek in gerold. Ik kwam in een links-anarchistisch milieu terecht; daar hebben ze heel weinig met Kerk en geloof. Ik heb 18 jaar, tot mijn 37e, in de journalistiek gewerkt.”

Tot wasdom gekomen

“Een belangrijk moment vond plaats in 2005, bij de doop van mijn nichtje en petekind. Dat was een moment dat me heel erg geraakt heeft. Het bracht me terug bij de kerk. Het zaadje van mijn roeping is toen tot wasdom gekomen.”

In 2009 begon Magielse daarom aan de priesteropleiding Bovendonk. Maar hij ervoer óók de roeping om in te treden bij de dominicanen.

Laven aan de spiritualiteit

Magielse vervolgt: “Op het moment suprême, ik zou bijna diaken gewijd worden, heb ik gezegd: ‘Nee, ik wil mijn hart volgen en ik ga naar de dominicanen.’ Het is belangrijk geweest om in een soort ‘modus van uithouden’ te komen. De consequentie van deze keuze was namelijk dat ik in een wachtkamer terecht kwam, tot na mijn eeuwige professie bij de dominicanen.”

Bekijk hier de reeks foto’s die Ramon Mangold van de wijdingsplechtigheid maakte (klik op de witte pijltjes).

De keuze was niet makkelijk, legt hij uit. “Ik zou daardoor nog zeker vijf jaar iets anders moeten doen, een dominincanenleven gestalte moeten geven en daarin groeien, zoeken naar een pastoraat. Je moet je dan compleet kunnen laven aan de dominicaanse spiritualiteit.”

Tijd van de waarheid

Intreden bij de dominicanen had meer voeten in aarde. “Voordat ik begon aan de priesteropleiding, was intreden bij de dominicanen al wel in zicht. Maar het religieuze leven in Nederland leek op zijn einde te lopen, ook bij de dominicanen.”

Magielse: “Toen ik met de opleiding begon, is het een en ander veranderd, waardoor het klimaat interessanter werd. Er traden bijvoorbeeld nieuwe mensen in. Het laatste jaar van de priesteropleiding is wel de tijd van de waarheid: zowel tijdens de diakenwijding als tijdens de priesterwijding leg je je handen in die van de bisschop en beloof je hem gehoorzaamheid.”

Duidelijke visie

Hoewel zijn pad er één was met een paar zijsprongen, heeft Magielse wel een duidelijke visie gehad. “Voor mij is de overweging geweest: leven in gemeenschap met elkaar waarin gemeenschappelijk gebed en delen van je leven een fundamentele plaats innam.”

Zenuwen of angst heeft Magielse niet gehad. “Toen het moment naderde, werd het verlangen steeds heftiger.”

De wijding zelf ervoer hij als indrukwekkend. “De Heilige Geest wordt aangeroepen, daarna alle heiligen. Wij plaatsen ons in het koor van de Heiligen en smeken de geest af voor degene die daar op de grond ligt. Het is bijzonder in een kerk die bestaat uit levenden en degenen die ons voorgingen.”

Intens samenspel

“Normaal antwoordt de hele kerk op de vragen die tijdens de wijding worden gesteld. Nu, vanwege corona, zong aan de ene kant de cantor, en aan de andere kant zongen vier cantors hun antwoord. Dat was een mooi en intens samenspel van links naar rechts.

Je ligt daar heel kwetsbaar op de grond. Je voelt respect, kleinheid, eerbied, nederigheid. Ik vroeg me af: wie ben ik dat ik dit mag doen? Het was intens dat ik al die namen over me uitgestort kreeg.”

Promotieonderzoek over liturgie

Magielse werkt bij de Tilburg University voor een halve fte aan een promotieonderzoek over liturgie. Momenteel is er nog overleg gaande tussen het bisdom en de dominicanen over de invulling van zijn pastoraat. “De bisschop heeft ideeën over wat het wordt, maar dat gaat in samenspraak met overste.”

De gehele wijdingsplechtigheid is terug te zien op de site van de Nederlandse dominicanen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.