<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Een groep zusters woont de kruisweg in het Romeinse Colosseum op 7 april 2023 bij. Foto: CNS - Chris Warde-Jones
In beeld

‘Stemmen van vrede’ tijdens kruisweg in Colosseum; paus moet verstek laten gaan

Carol Glatz - CNS 8 april 2023

Voor het eerst sinds 2005 moest de traditionele kruisweg in het Colosseum in Rome zonder de paus gehouden worden. Terwijl 20.000 mensen in het oude amfitheater bijeen waren, zag Franciscus zich gedwongen de plechtigheid van huis uit te volgen.

Dat paus Franciscus niet aanwezig zou zijn, “vanwege de intense kou van deze dagen”, werd enkele uren voor de ceremonie door het Vaticaans persbureau meegedeeld.

image
Kardinaal Angelo De Donatis, pauselijk vicaris voor Rome, zegent de naar schatting 20.000 mensen in het Colosseum. De kardinaal verving paus Franciscus, die het evenement niet bijwoonde vanwege de kou, aldus het Vaticaan. Foto: CNS - Vatican Media

De late avondtemperaturen lagen rond de 11 graden Celsius en de paus was op 1 april ontslagen uit het ziekenhuis, waar hij drie nachten had doorgebracht voor een infectie aan de luchtwegen. De paus had een lichte hoest en een ruwe stem toen hij eerder op de dag enkele gebeden voordroeg tijdens de liturgie voor de Goede Vrijdag.

Johannes Paulus II

De laatste keer dat een paus de buitenceremonie niet bijwoonde was in 2005, toen een zieke Johannes Paulus II vanuit zijn privékapel biddend en kijkend naar de live-uitzending van de ceremonie op televisie te zien was.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In 2020 en 2021 leidde paus Franciscus de kruisweg op het Sint-Pietersplein vanwege de coronabeperkingen.

Thema

Elk jaar kiest de paus een andere persoon of groep mensen om de reeks gebeden en overdenkingen te schrijven die worden voorgelezen voor elk van de 14 staties, die de veroordeling, kruisgang, dood en begrafenis van Christus herdenken.

Een vluchteling uit Syrië neemt het kruis vast terwijl zijn vrouw en kind toekijken. Foto: CNS - Chris Warde-Jones

Het thema van dit jaar was ‘Stemmen van vrede in een wereld in oorlog’, en bestond uit gebeden en meditaties geformuleerd op basis van wat paus Franciscus tijdens zijn apostolische reizen en bij andere gelegenheden heeft gehoord van mensen die lijden onder oorlog en geweld, of gebukt gaan onder armoede, mensenhandel en de ontberingen van migranten.

Oekraïne

Twee naties – Oekraïne en Rusland – werden bij naam genoemd tijdens de 10e statie, Jezus wordt van zijn kleren ontdaan. De meditatie ging over een Oekraïens gezin dat vlucht en vervolgens terugkeert naar hun door oorlog geteisterde stad, terwijl de zoon zich vasthoudt aan het geloof en de hoop van zijn grootmoeder dat “alles voorbij zal gaan, je zult het zien. Met de hulp van de goede God zal de vrede terugkeren.”

[BEELDGALERIJ - Gebruik de pijltjes om te bladeren] Foto's: CNS - Chris Warde-Jones/Vatican Media

Goede Vrijdag-liturgie in de Sint-Pieter

Eerder op de dag ging paus Franciscus in de Sint-Pietersbasiliek voor in de Goede Vrijdag-liturgie, waarin het lijden en de dood van Christus aan het kruis worden herdacht.

image
Foto: CNS - Vatican Media

De paus begon de rite na een stille processie in een rolstoel door het middenschip.

‘Relativisme en nihilisme’

Volgens de traditie werd de preek gehouden door kardinaal Raniero Cantalamessa, predikant van de pauselijke huishouding. Hij stond stil bij de gevolgen van filosofieën die een fatalistische, hopeloze vorm van de “dood van God” hebben verkondigd in een “ontkerstende westerse wereld”.

image
Paus Franciscus luistert naar kardinaal Raniero Cantalamessa, predikant van de pauselijke huishouding. Foto: CNS - Vatican Media

“Maar de geschiedenis, de literatuur en onze eigen persoonlijke ervaring vertellen ons dat er een transcendente waarheid is die geen enkel historisch verslag of filosofische redenering ons kan overbrengen”, zei hij. “God weet hoe trots wij zijn en is ons te hulp geschoten door zich voor ons leeg te maken.”

Foto: CNS - Vatican Media

Als gelovigen is het onze plicht, aldus Cantalamessa, om de boodschap van relativisme en nihilisme door te prikken, en de waarheid en het nieuwe leven te laten zien dat de opstanding van Christus heeft gebracht. “Zoals we bij elke Mis, na de consecratie, zeggen of zingen: ‘Wij verkondigen uw dood, en belijden tot gij wederkeert dat gij verrezen zijt.’”

Gratis kennismaken met KN?

Lees ook het dubbeldikke paasnummer van Katholiek Nieuwsblad. Vrijblijvend kennismaken met KN? Vraag hier 3 gratis proefnummers aan!

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.