<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
In beeld

Tienduizenden mensen nemen afscheid van paus Franciscus: ‘Het doet pijn dat hij er niet meer is’

KN Redactie 24 april 2025
image
Mensen staan ​​in de rij voor het Vaticaan om hun respect te betuigen aan paus Franciscus, die opgebaard ligt in de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan sinds 23 april 2025. De publieke bezichtiging zal doorgaan tot en met 25 april, de dag voor de uitvaart. Foto's: CNS - Pablo Esparza

In lange rijen stonden tienduizenden pelgrims gisteren en vannacht te wachten om paus Franciscus een laatste groet te brengen. De open kist met zijn lichaam lag opgebaard in de Sint-Pietersbasiliek. Voor velen voelde het afscheid als een persoonlijk verlies.

Vanaf de middag verzamelden pelgrims zich op het Sint-Pietersplein. Sommigen wachtten urenlang in de brandende zon. De rijen bewogen zich langzaam richting de basiliek, waarbij ze samenkwamen bij de beveiligingsposten onder de zuilengalerijen van Bernini. Vrijwilligers in felgroene hesjes leidden de menigte via drie toegangswegen naar de Heilige Deur.

In de eerste 24 uur dat het publiek afscheid mocht nemen, bezochten meer dan 50.000 mensen de basiliek, aldus Matteo Bruni, directeur van het Vaticaanse persbureau. De geplande sluiting rond middernacht werd verlengd: de basiliek bleef open tot 5.30 uur in de ochtend, met slechts negentig minuten pauze.

Niet alleen gelovigen

Onder de aanwezigen bevonden zich gelovigen, maar ook agnosten en atheïsten. Consuelo en Ana, twee vriendinnen uit Valencia, waren toevallig in Rome toen de dood van de paus werd aangekondigd.

“Hij was een paus die een Kerk wilde die dichter bij de werkelijkheid van vandaag stond”

“Zijn dood kwam als een totale verrassing”, vertelde Ana aan CNS. “We hadden deze reis in januari geboekt. Toen hij ziek werd, maakten we ons wat zorgen, maar dit hadden we niet verwacht.”

Consuelo vulde aan: “Het doet me verdriet dat paus Franciscus is overleden, want hij gaf zichzelf aan de mensen. Hij was een paus die een Kerk wilde die dichter bij de werkelijkheid van vandaag stond. En het doet pijn, echt pijn, dat hij er niet meer is.”

‘Ik moest huilen’

Ook de jonge student Carlo kwam afscheid nemen, ondanks dat hij zichzelf agnost noemt. “Hij was een geweldige paus”, zei hij tegen persbureau CNA, “en ik moest huilen toen de kerkklokken luidden vanwege zijn dood.” Hij had net als velen vijf uur in de rij gestaan.

[BEELDGALERIJ]: gebruik de pijltjes om te bladeren.

Ana, de Spaanse vriendin, zei: “Ik ben atheïst, maar ik bewonderde hem echt. Hij wist zich open te stellen voor nieuwe dingen, voor een nieuwe samenleving, voor nieuwe werelden. Ik ben hier omdat dit een historisch moment is, en ik had de kans om erbij te zijn.”

‘Alsof hij afscheid nam’

Carmina, afkomstig uit Zuid-Italië, had haar verblijf in Rome verlengd toen ze hoorde van de dood van paus Franciscus. Ze had hem nog op Palmzondag gezien. “Hij reed hier nog rond in de pausmobiel. Het leek alsof hij afscheid wilde nemen”, vertelde ze aan CNA.

“Ik wilde niet vertrekken zonder hem nog één keer te zien.” Naast haar baden zusters in stilte de rozenkrans. “We zijn te aangedaan om te spreken of een interview te geven”, zei een van hen, terwijl de tranen in haar ogen stonden.

Bidden voor eenheid

Onder de menigte bevonden zich ook priesters van de Pauselijke Ecclesiastische Academie. Zij hadden het voorrecht om deel uit te maken van de stoet die het lichaam van paus Franciscus in de vroege ochtend begeleidde van Casa Santa Marta naar de basiliek.

https://www.kn.nl/product/katholiek-nieuwsblad-speciale-editie-paus-franciscus-1936-2025-digitaal/

“Het belangrijkste voor mij was om te bidden voor de Kerk, nu zij zich een beetje wees voelt”, zei de Duitse pater Nicolaus. “We hebben gebeden voor de Heilige Vader en we bidden nu voor de toekomst van de Kerk en de volgende paus.” Zijn Italiaanse collega Giovanni voegde daaraan toe: “We bidden voor de eenheid van de Kerk, want dat is in deze tijd bijzonder belangrijk.”

Ook vanuit Nederland en België voegden mensen zich bij de eindeloze rijen om paus Franciscus de laatste eer te bewijzen. Bekijk de beelden in de video hieronder:

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.