In een plechtige viering nam Ron van den Hout vandaag de bisschopszetel van Roermond in bezit. In zijn preek lichtte hij alvast een tipje van de sluier op van zijn bisdomsbeleid: die zal in het teken staan van “nieuwe structuren” en “nieuwe initiatieven”.
De Limburgse nieuwszender L1 voorspelde van tevoren “weinig poeha en nauwelijks blingbling”. Het tekent (de verwachtingen van) de nieuwe bisschop van Roermond; een onopgesmukte Brabander die zich de voorbije zeven jaar als bisschop als een vis in het water voelde tussen de broodnuchtere Groningers.
Misschien klonk er ook wel iets van teleurstelling door in de opmerking van de L1-journalist; want van een beetje gepaste opsmuk zijn de Limburgers zeker niet vies.
Let wel: van de poeha en de blingbling was de eind vorig jaar overleden bisschop Harrie Smeets ook zeker niet, maar diens wijding en installatieviering in 2018 kende toch het nodige decorum en vertoon; Ron van den Hout zal het zich herinneren, hij liep toen zelf mee in de lange rij van bisschoppen.
Maar zodra vandaag de processie zich iets na tienen met tromgeroffel in beweging zet vanaf de Caroluskapel naar de Christoffelkathedraal is al snel duidelijk: ook dit keer zit het met het decorum wel goed – laat dat maar aan de Limburgers over.
De bonte stoet van gilden, schutterijen, leden van ridderordes, misdienaars, diakens en priesters trekt veel bekijks.
(Tekst gaat verder onder afbeelding)
Het vrijwel voltallige episcopaat van Nederland – alleen de afwezigheid van kardinaal Eijk valt op – plus de pauselijk nuntius en enkele Belgische en Duitse ‘buurbisschoppen’, maakt de feestelijke intrede compleet.
De vele wereldse en kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders worden met alle egards welkom geheten, de pauselijke benoemingsbul wordt plechtig getoond en voorgedragen, en er klinkt een daverend applaus wanneer Ron van den Hout gaat zitten op de hoge, met bisschopswapen getooide zetel, en daarmee officieel bisschop van Roermond is.
Dus al bij al toch best een beetje poeha en blingbling, maar zo hoort dat ook; de inbezitneming van een bisschoppelijke zetel is niet niks, die mag best met de nodige archaïsche gebruiken gepaard gaan.
Tijdens zijn homilie zal Van den Hout ook onderstrepen dat hij veel houdt van dergelijke tradities, zo nauw verwerven met het Limburgs (cultuur)katholicisme. En vooral ook van de Traditie “met een hoofdletter en in enkelvoud. Dat is het evangelie van Jezus Christus dat in de tijd wordt doorgegeven en steeds op nieuws wordt uitgelegd en beleefd”.
Zonder een binding met dat diepere traditiebesef, zo merkt hij ook op, blijven alle culturele tradities “holle gewoonten waarvan niemand meer weet wat ze betekenen en waar ze vandaan komen”.
En al blijft de stemming feestelijk en blijven de woorden warm, Van den Hout komt daarmee toch verrassend snel ter zake in zijn preek. Hij wijst op de grote veranderingen in Kerk en samenleving, merkt fijntjes op dat de zuidelijke provincies de ontkerkelijking misschien iets langer buiten de deur hebben weten te houden dan in het Noorden, “maar uiteindelijk is dat niet gelukt”.
De nieuwe tijd zal om “nieuwe structuren” en “nieuwe initiatieven” vragen, zo zegt hij. “Samenwerking van geloofsgemeenschappen in fusieparochies is onontkoombaar.”
“Ik mag mijn afkomst niet verloochenen, maar ik hoop toch een van u te zullen worden”Tweet dit!
- Bisschop Ron van den Hout
En: “We zullen over grenzen heen moeten stappen.”
Vicaris-generaal René Maessen, tot vandaag administrator van het bisdom, sprak in zijn welkomstwoord de wens uit dat “de nieuwe bisschop” in het dagelijkse spraakgebruik snel zal veranderen in “onze bisschop”. In het slotwoord deed gedeputeerde Léon Faasen er nog een jolige schep bovenop door erop te wijzen dat Van den Hout de 11e bisschop van Roermond is, en geboren is op de 11e van de 11e, voor de carnavalsprovincie “a match made in heaven”.
Zelf zei Van den Hout erover: “Ik mag mijn afkomst en mijn periode in het Noorden niet verloochenen, maar ik hoop toch een van u te zullen worden.”
Met zijn benaderbare en innemende voorkomen zal hij absoluut een goede kans maken. Maar hij staat ook voor grote bestuurlijke en pastorale uitdagingen in dit “bisdom in transitie” (in de woorden van Maessen). Als hij straks – zonder verdere poeha – aan de slag gaat, zal blijken hoe dat uitpakt.
Bekijk hier de live-registratie van de installatieviering terug die de Limburgse zender L1 maakte:
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.