fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
In beeld

Zichtbaar aangedane paus bidt voor Oekraïne: ‘Met Gods hulp is vrede mogelijk’

KN Redactie 9 december 2022
image
Paus Franciscus bidt aan de voet van het Mariabeeld op het Piazza di Spagna in Rome. Foto: CNS - Paul Haring

Een zichtbaar aangedane paus Franciscus bad donderdag, op het hoogfeest van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria, voor het “tot martelaar gemaakte” Oekraïense volk. Hij drong er op deze dag bij katholieken op aan om Maria in gebed om haar voorspraak voor vrede te vragen.

Franciscus was donderdag op het Romeinse plein Piazza di Spagna. Daar staat een bekend Mariabeeld dat hij jaarlijks op dit hoogfeest bezoekt om er bloemen neer te leggen en te bidden.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Hij bad voor kinderen, jongeren, ouders en ouderen, en bood Maria “de dankzegging en smeekbedes” aan “van al uw kinderen, dichtbij en veraf”.

Stille smeekbedes

Ook bood hij haar de liefde aan van alle mannen en vrouwen die, christenen en niet-christenen, “de grootste dankbaarheid hebben voor u en uw schoonheid, alle genade en nederheid: omdat u te midden van zoveel donkere wolken, een teken van hoop en troost bent”.

De paus vroeg Maria om ook “die onzichtbare bloemen te zien en verwelkomen” van “zovele aanroepingen, zoveel stille smeekbeden, soms onderdrukt, verborgen, maar niet voor uw, die moeder bent”.

Klik op de pijltjes voor meer beeld van het pauselijk bezoek aan het Mariabeeld op het Piazza di Spagna. | Foto's: CNS - Paul Haring

De paus leek te huilen en moest zijn gebed kort onderbreken, nadat hij had gezegd: “Onbevlekte Maagd, vandaag had ik u graag de dankzegging gebracht van het Oekraïense volk voor de vrede waar we de Heer al zo lang om vragen.”

Liefde zal haat verslaan

Nadat de aanwezige menigte hem aanmoedigde, ging hij door: “In plaats daarvan moet ik u opnieuw de smeekbeden presenteren van de kinderen, de ouderen, de vaders en moeders en de jongeren van dat tot martelaar gemaakte land.”https://www.kn.nl/abonnementen/

“Wij weten  allemaal dat u met hen bent en met allen die lijden, net zoals u onder het kruis van uw Zoon stond”. Kijkend naar Maria “kunnen wij blijven geloven en hopen dat liefde haat zal verslaan; dat de waarheid moge zegevieren over leugens; dat vergeving het zal winnen van misdrijven; dat vrede oorlog zal overwinnen”.

Favoriete icoon

Het was voor het eerst sinds de coronapandemie dat het pauselijk bezoek aan het beeld weer publiekelijk was aangekondigd. De afgelopen twee jaar ging Franciscus in de vroege ochtend, om te voorkomen dat er een grote massa mensen op de been zou komen.

Voorafgaand had de paus gebeden in de basiliek van Santa Maria Maggiore bij zijn favoriete icoon, die van Maria Salus Popoli Romani.

‘Met Gods hulp is vrede mogelijk’

In een toespraak in de ochtend had Franciscus Maria al om haar voorspraak gevraagd voor “wereldwijde vrede, in het bijzonder voor het tot martelaar gemaakte Oekraïne, dat zoveel lijdt”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Hij verwees naar de evangelielezing van de dag, waarin de engel tot Maria zegt dat voor God niets onmogelijk is. “Met Gods hulp” zei de paus, “is vrede mogelijk; is ontwapening mogelijk.”

‘God is met ons’

Ook noemt de engel Maria “vol van genade”. Hoewel gedoopten, anders dan Maria, niet zonder zonden zijn, hebben zij in het doopsel die genade ook ontvangen, sprak Franciscus. Onder “het kwaad waarmee we onszelf jarenlang bevlekten, ligt in ons een groter goed”.

Hij moedigde aan bij tegenslag en ontmoediging aan die “oorspronkelijke genade” te denken: “God is met ons, God is al sinds die dag” van het doopsel “met mij”.

Goed doen vergt strijd

Goed doen “kost ons iets, vergt een strijd”, zei hij. Hij wees daarbij op het moedige jawoord van Maria tegen de engel, toen deze haar had verkondigd dat zij de moeder van de Zoon van God zou worden. Maria “is met ons in de strijd. En wij, die hard werken om het goede te kiezen, kunnen onszelf aan haar toevertrouwen”.

Kerst met KN

Traditiegetrouw brengt Katholiek Nieuwsblad een dubbeldikke kersteditie uit. Bestel nu om die op tijd in huis te hebben!