fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Incredibles 2

Hettie van der Ven 5 juli 2018
image

Veertien jaar na de lancering van superheldenfamilie Incredibles zijn pa Bob Parr, moeder Helen, puberkinderen Violet en Dash en baby Jack-Jack weer terug. Ze bezitten nog allemaal hun superkrachten. Zo is Helen elastisch, kan Violet zichzelf onzichtbaar maken en is Dash razendsnel.

Hoewel superhelden zoals de familie Parr in staat zijn om de wereld te redden, zijn ze bij wet verboden. Ze zorgen voor te veel puinhoop en onrust. Om die reden houdt de familie zich gedeisd. Ze proberen samen een normaal leven te leiden. Totdat… superheldenfan en telecommunicatietycoon Winston Deaver elastic girl Helen wil inzetten voor een superheldenpubliciteitsoffensief, om zo de superheldenstatus weer legaal te maken.

Vleugje feminisme

Terwijl Helen op missie gaat, auto’s en mensen in het rond vliegen en actie op actie volgt, wordt Bob tegen wil en dank huisvader. Jawel, Incredibles 2 kent een vleugje feminisme! Violet ontdekt het wonderlijke fenomeen ‘jongens’, Dash worstelt met het voor Bob onbegrijpelijke wiskundehuiswerk en baby Jack-Jack ontwikkelt in een razend tempo onnavolgbare superkrachten.

Bovendien balen de kinderen, die in het gareel moeten blijven terwijl de superheldenwereld zoveel aantrekkelijker is dan de dagelijkse gang naar het klaslokaal. “Het was zo cool, misdaad bestrijden als gezin”, zo klinkt het weemoedig. Superheld Bob verzucht op zijn beurt: “Mits goed gedaan is het ouderschap ook een heldendaad!”
Gemene vijand

Gevaar dreigt

Natuurlijk kent Incredibles 2 ook een gemene vijand, dit keer in de vorm van Evelyn, de vrouw van Winston. Zij gebruikt hypnose om al haar tegenstanders uit te schakelen. Groot gevaar dreigt, en natuurlijk komt de hele superheldenfamilie uiteindelijk toch in actie om de wereld te redden. Een wereld mét superhelden welteverstaan!

Een vervolg maken op een eerdere succesfilm (Incredibles won in 2005 de Oscar voor beste animatie) is lastig, maar Disney en Pixar kunnen wederom trots zijn. Incredibles 2 biedt alles wat een goede animatie anno 2018 moet bieden: spanning, snelheid, geloofwaardige, kleurrijke actiescènes en veel humor. Leuk voor jong en oud, jazeker!

Dun verhaal

Dat het verhaal nogal dunnetjes en voorspelbaar is, een kniesoor die erop let. Sowieso is er maar één superheld die de absolute show steelt: baby Jack-Jack. De miniheld schakelt zonder moeite tussen extreem aandoenlijk en ronduit angstaanjagend. Bijzonder vermakelijk!

Film: Incredibles 2 (2018), Verenigde Staten, 118 min. Regie: Brad Bird, met stemmen van Craig T. Nelson, Holly Hunter en Samuel L. Jackson (originele versie) of Peter Paul Muller, Isa Hoes en Paul Haenen.