<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Jurassic World

Anton de Wit 28 juni 2018
image

Leven is het beschermen waard, ook wanneer het volledig ongewenst is, ja zelfs wanneer het degenen die dat leven gemaakt hebben schade toebrengt. Als we de moraal van het verhaal even kort door de bocht samenvatten, blijkt Jurassic World: Fallen Kingdom een onwaarschijnlijke pro-life-film te zijn.

Zo kort door de bocht samengevat is het trouwens niet eens; die moraal ligt er inderdaad duimendik bovenop. Het eiland met door mensen gecreëerde dinosauriërs uit de eerdere films wordt door een vulkaanuitbarsting bedreigd, en de gemoederen worden verhit door de vraag: moeten we die beesten aan hun lot overlaten en maar laten sterven – opgeruimd staat netjes – of is ook dit uit de hand gelopen genetische experiment het beschermen waard?

Puriteins-darwinistisch

Het eerste standpunt wordt vertolkt door Ian Malcolm (een schitterende rol van Jeff Goldblum), die in de eerste twee Jurassic Park-films ook al de show stal. “Wilt u zeggen dat deze vulkaanuitbarsting een daad van God is?”, vraagt een congreslid hem tijdens een hoorzitting over de kwestie. “Ik denk niet dat God hier iets mee te maken heeft”, antwoordt Malcolm snedig. De boodschap is helder: de mens heeft door voor God te willen spelen de geest uit de fles gelaten. Zie die er maar eens terug in te krijgen.

Nou ja, die vulkaan kan daar op zich een handje bij helpen, maar Malcolm legt het af tegen de mensen die de dieren willen redden. Aanvankelijk vanuit ecologisch idealisme, maar gaandeweg wordt duidelijk dat er toch vooral commercieel gewin achter steekt.
Het wereldbeeld van de Jurassic-reeks blijft onvervalst puriteins-darwinistisch: de mens is ten diepste slecht, beschaving slechts een vernislaag, de natuur is wreed en onverschillig (met monsters die zelfs als ze voor een uitbarstende vulkaan aan het wegrennen zijn nog de moeite nemen om mensen en andere dino’s op te peuzelen).

Niet geloofwaardig, wel onderhoudend

Geloofwaardig en origineel is deze film nergens, spectaculair en onderhoudend des te meer. Het enige dat in deze film beter wordt uitgewerkt dan in de voorgaande vier, is de genoemde ethische vraag: is ook dit door onverantwoorde mensen geschapen leven het beschermen waard?

De gekloonde dino’s hebben daarmee hun evenknie in onze actualiteit: van de verhongerende grazers van de Oostvaardersplassen tot de overtollige embryo’s uit nieuwe vruchtbaarheidstechnieken. “Het leven vindt z’n weg”, zei Ian Malcolm al in de eerste (en nog altijd beste) film.

Ook in deze vijfde film krijgt hij gelijk. Maar juist daarop heeft de mens ten diepste geen grip – dus God heeft er toch meer mee te maken dan hij dacht.

Film: Jurassic World (2018), Verenigde Staten, 128 min. Regie: Juan Antoni Bayona, met o.a. Chris Pratt, Bryce Dallas Howard en Jeff Goldblum

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.