fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Kapitein Onderbroek

Hettie van der Ven 27 oktober 2017
image

Het roept natuurlijk direct een grote glimlach op: een superheld, enkel gehuld in een degelijke witte onderbroek, maatje xxxxxl.

Geestelijk vader van Kapitein Onderbroek (of Captain Underpants in Amerika) is schrijver en tekenaar Dav Pilkey. Zijn reeks boekjes is in de VS al sinds 1997 een succes en inmiddels worden ze ook in Nederland uitgegeven. Niet verwonderlijk dus, dat animatiegigant DreamWorks de rechten kocht.

Kattenkwaad

De makers van Shrek en Madagascar ontfermden zich over de bewerking. Misschien wekt dat verkeerde verwachtingen. Kapitein Onderbroek is met eenvoudiger technieken en een relatief bescheiden budget gemaakt en ziet er daardoor minder flitsend uit, maar eigenlijk past dat wel goed bij het kinderlijke verhaal.

De film draait om de boezemvrienden en klasgenoten Sjors en Harold. Ze zijn ondeugend en zitten vol kattenkwaad. Een prachtige boomhut is hun favoriete plek om te chillen. De belangrijkste activiteit daar: strips tekenen, waarbij Sjors de verhalen bedenkt en Harold tekeningen maakt.

Kwaad bestrijden

Hun meest bijzondere creatie is Kapitein Onderbroek. Er zit ze eigenlijk maar een ding tegen in het leven, en dat is hun verschrikkelijke schoolhoofd meneer Krupp. “Die man haat alles wat leuk is”, zo stelt het duo, “pauzes, jonge poesjes en zelfs stripboeken”.

Krupp wil Sjors en Harold in verschillende klassen plaatsen, wat een regelrechte ramp zou zijn. Dus hypnotiseren de jongens hun directeur met een magische plastic ring uit een pak cornflakes en laten ze hem geloven dat hij Kapitein Onderbroek is, die overigens reuze enthousiast, maar niet al te snugger blijkt. Natuurlijk trekt de kapitein eropuit om het kwaad te bestrijden, dat zich vooral manifesteert in de persoon van de gemene professor Poepiebroek.

Superheld

Kapitein Onderbroek vertelt een eenvoudig, soms wat rommelig verhaal. Sjors en Harold, een blond jongetje en een donker jongetje, doen denken aan een bekend stripduo uit vroeger tijden, ‘Sjors en Sjimmie’.

Een flauwe opmerking richting ‘onderbroekenlol’ ligt wat betreft deze film voor de hand en is ook wel enigszins van toepassing, maar dat zullen alleen volwassenen opmerken. Een aardiger onderbroekgerelateerde conclusie is dat iedereen een superheld kan zijn en de wereld een beetje mooier kan maken, zelfs wanneer je alleen gehuld bent in een… precies! 

Film: Kapitein Onderbroek: het eerste grote avontuur (2017), Verenigde Staten, 89 min. Regie: rob Letterman, met (in de Nederlandse versie) stemmen van Mitchell van den Dungen, Sander van Amsterdam en Huub Dikstaal.