<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Boek

Koop de hemel voor mij

KN Redactie 31 maart 2016
image

Wat gebeurt er met een samenleving die een eenkindpolitiek invoert? Afgezien van de schending van mensenrechten, komt China erachter dat het leidt tot demografische ontwrichting. Maar ook psychologisch verandert het een volk.

Dat is de conclusie die zich opdringt uit dit boek van de Chinese publiciste Xue Xinran. Zij laat zien hoe de ‘enige kinderen’ van China getekend zijn door hun status.

Egocentrisme

Ze worden omringd door de liefde van hun ouders (en grootouders), zonder die te hoeven delen. Ook materieel komen ze niets te kort, want alles wordt in het werk gesteld om hun te behagen.

Meeleven met een broer of zus hoeven ze niet, noch leren ze dat je verheugen in de blijdschap van een ander een van de mooiste menselijke ervaringen is. Hun wordt egocentrisme aangekweekt in plaats van sociaal bewustzijn.

Niet volwassen

Maar een kind dat zo hermetisch ingepakt wordt met wensvervullingen, wordt niet volwassen. Zoals de Chinezen zo mooi zeggen, kan ‘een vogel niet zijn kooi meenemen, als hij vliegt’.

Groot onmondig kind

Xue Xinran vertelt hoe ze in Londen de student Du Zhang onder haar hoede neemt. Ze wordt vanuit China bestookt met telefoontjes van zijn moeder die haar om te beginnen bezweert zijn koffer uit te pakken, want dat kan hij niet zelf.

Geleidelijk komt de gastvrouw erachter dat Du Zhang werkelijk een groot onmondig kind is. Hij is overigens vol goede wil, en werkt onder enorme faalangst aan zichzelf. Hij begrijpt niets van de beleefde empathie die in het Westen de norm is.

Stomverbaasd

Aangestuurd door zijn gastvrouw, zegt hij tegen iemand die net een ongeluk gehad heeft dat hij opgezwollen en vlekkerig is “als een panda”, en is stomverbaasd als dit niet in goede aarde valt.

Hij probeert iemand te helpen door ongevraagd diens computer ‘op te ruimen’. Dat dit een inbreuk op andermans privacy is, begrijpt hij niet.

Zo beschrijft Xinran een reeks van egocentrische klunzen en ambitieuze, schijnbaar gevoelloze meisjes, die eenmaal van huis vertrokken niets meer van zich laten horen.

Ongewenste meisjes

Ook beschrijft ze een jongeman aan wiens bestaan de nodige abortussen van ongewenste meisjes zijn voorafgegaan. In de praktijk betekent ‘abortus’ in China dat men meisjesbaby’s verdrinkt als jonge katjes.

Dit klusje rekent men in China tot de “huishoudelijke taak van de vrouw”, zo vertelt Xinran. Inmiddels zijn er dus in China 33 miljoen meer mannen dan vrouwen.

‘Anekdotisch’

Bedenk dat Xinran geen medewerkster van het VBOK is, maar gewoon een publiciste die beschrijft hoe scheef de Chinese samenleving groeit.

Uiteraard krijgt dit goed geschreven boek het verwijt dat het ‘anekdotisch’ is – wat het inderdaad is –, maar anekdotes kunnen algemene trends illustreren en dat lijkt hier het geval. Bovendien is dat mannenoverschot van 33 miljoen alvast niet anekdotisch.

Xinran, Koop de hemel voor mij. De ingrijpende gevolgen van China’s eenkindpolitiek. Uitg. Atlas Contact, 382 pp., pb., € 27,99, ISBN 98 90 450 3015 9

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.