<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Krigen

Hettie van der Ven 7 april 2016
image

Het is prettig en tegelijkertijd ook lastig wanneer een filmmaker morele dilemma’s en ethische kwesties aan de orde stelt, maar er geen oordeel over velt. Dit is precies wat de Deense filmmaker Tobias Lindholm (scenarist van o.a. Jagten en televisiehit Borgen) doet in Krigen.

Hij toont de complexe werkelijkheid van oorlog. “Goed en slecht laten zien is veel gemakkelijker”, zo stelt Lindholm in een interview. “Daartussenin is het chaos en daar is het zwaar toeven. Maar het is wel de menselijkste plek.”

Afghanistan

In de eerste helft van Krigen speelt het verhaal zich afwisselend af in Afghanistan en Denemarken.

VN-commandant Claus Pedersen voert in de woestijn van Afghanistan op menselijke wijze zijn troepen aan die moeten vechten tegen de Taliban. Hij gaat ter motivatie van zijn mannen mee op patrouille en is er voor ze na traumatische situaties.

Denemarken

In Denemarken probeert zijn vrouw Maria ondertussen hun gezin met drie jonge kinderen draaiende te houden. Dit valt niet mee. De kinderen missen hun vader en worden opstandig of begaan ongelukjes.

Lindholm laat zien dat oorlog dwingt tot het maken van cruciale beslissingen in een fractie van een seconde. Commandant Pedersen doet dit met de beste bedoelingen maar wordt toch aangeklaagd voor oorlogsmisdaden wegens het aanvallen van burgerdoelen.

Rechtszaal

Het tweede deel van de film speelt zich grotendeels af in de rechtszaal, wanneer Pedersen terecht staat. Hij heeft veel uit te leggen: aan zijn gezin, de militaire rechtbank en zichzelf. “Papa, is het waar dat je kinderen hebt doodgemaakt?”, zo vragen zijn eigen kinderen. “Misschien heb je acht kinderen gedood, maar je hebt thuis drie levende”, zo schreeuwt Maria wanhopig.

Pijnlijke gevolgen

Volgens de regisseur heeft een oorlog op drie vlakken consequenties: voor je gezinsleven, in je professionele leven en voor je leven als burger in de maatschappij. In Krigen legt hij al deze gevolgen pijnlijk maar eerlijk bloot.

Krigen is overtuigend. De soldaten worden gespeeld door echte Deense veteranen en de lokale Afghaanse bevolking door oorlogsslachtoffers uit de vluchtelingenkampen. De sobere stijl van filmen, het strakke scenario en de afwezigheid van muziek maken de film nuchter én indringend.

Huisvader met een geweten

Commandant Pedersen wordt niet neergezet als een held of gevechtsmachine, maar als een huisvader met een geweten. Hij worstelt, zeer begrijpelijk, met ethische vragen, en de kijker na afloop niet minder. Boeiend!

Film: Krigen (2015), Denemarken, 115 min. Regie: Tobias Lindholm, met o.a. Pilou Asbӕk en Tuva Novotny.

KN Kijkwijzer
Vanaf 16 jaar / geweld / angst

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.