fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Loving Vincent

Hettie van der Ven 9 november 2017
image

‘De eerste compleet geschilderde speelfilm ter wereld.’ Zo wordt Loving Vincent overal aangekondigd. Er is geen woord van gelogen.

125 veelal Poolse kunstenaars werkten in een grote loods zeven jaar aan het schilderen van de 65.000 frames waaruit de film is opgebouwd, zo’n 24 frames per seconde film. Een indrukwekkend staaltje monnikenwerk.

Lust voor het oog

De beelden van de acteurs, lijkend op bekende karakters in het werk van Van Gogh, zoals de postbode en zijn zoon, de dokter en de bootsman, werden overgeschilderd in de zo typerende stijl. Vervolgens werd iedere penseelstreek geanimeerd.

De oplettende kenner vindt 77 bekende werken terug in 94 minuten animatie. Het is een lust voor het oog om bijvoorbeeld het bekende Korenveld met kraaien daadwerkelijk tot leven te zien komen. Artistiek en technisch is Loving Vincent een sensatie.

Spannende detective

Naast een streling voor het oog is Loving Vincent ook een spannend, fictief detectiveverhaal. Armand Roulin, de zoon van Van Goghs postbode, neemt de taak op zich om de laatste van de achthonderd brieven die Vincent aan zijn broer Theo schreef (en altijd trouw ondertekende met ‘Loving Vincent’) te bezorgen. Dit resulteert in een onderzoekende reis vanuit Arles via Parijs naar Auvers.

Roulin spreekt talrijke mensen die een rol hebben gespeeld in het leven van Van Gogh en hij gaat steeds meer twijfelen. Heeft de schilder wel zelfmoord gepleegd, of was het toch een brute moord? Is hij wellicht gestorven als martelaar voor de kunst? De scènes voor zijn dood worden weergegeven in zwart-wit, het heden in de zo kenmerkende, kleurrijke stijl.

Tot leven gewekte schilderijen

Het is even wennen: de overbekende schilderijen, tot leven gewekt in een onvervalste whodunit. Loving Vincent laat bovenal ook de gevoelige, kwetsbare kant van de schilder zien. Het slotcitaat, afkomstig uit één van de brieven, is opmerkelijk: “Ik wil mensen raken met mijn kunst. En ik wil dat ze zeggen: hij is een zachtzinnig mens.” Daaronder klinkt ‘Starry, Starry Night’.

Loving Vincent doet al met al een aangenaam beroep op de verbeelding en omarmt op meerdere manieren het leven en de werken van de kunstenaar. 

Film: Loving Vincent (2017), Polen/Groot Brittannië, 94 min. Regie: Dorota Kobiela en Hugh Welchman, met o.a. Douglas Booth, Jerome Flynn en Robert Gulaczyk.

In het Noordbrabants Museum in Den Bosch is nog tot en met 28 januari 2018 een tentoonstelling te zien over de totstandkoming van de film Loving Vincent.