<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Mary Magdalene

Hettie van der Ven 5 april 2018
image

Op voorhand al, is Mary Magdalene van de Australische regisseur Garth Davis een opmerkelijke film binnen het grote arsenaal aan producties dat in de loop der jaren over het lijdensverhaal is gemaakt. Uitzonderlijk zelfs, omdat de film geheel vanuit het vrouwelijke perspectief van Maria Magdalena wordt verteld.

In Mary Magdalene wordt zij geportretteerd als een sterke, diepgelovige maar ook eigenzinnige vrouw. We zien haar hardwerkend als vissersdochter aan de oevers van het Meer van Tiberias, maar ook liefdevol zorgend voor de mensen in nood om haar heen.

Directe verbondenheid

Ze kent angst en twijfel, maar heeft ook dromen. Op de vraag waar ze naar verlangt, antwoordt ze vastberaden: God leren kennen. Ze weigert fel om te trouwen met de man die haar vader voor haar heeft uitgezocht.

Wanneer ze ‘de genezer’ ontmoet, de rondrekkende Jezus van Nazareth, ervaart ze direct verbondenheid met Hem en zijn boodschap over het Koninkrijk Gods. Ze laat zich dopen en besluit om zich bij Hem en zijn gevolg, bestaande uit enkel mannen, aan te sluiten.

Zachtaardige Jezus

Mary Magdalene verbeeldt opmerkelijk vaak de twijfel van de apostelen. Dit is geen twijfel over de vraag of Hij de Messias is, maar wel onzekerheid over hoe het Koninkrijk Gods zich zal manifesteren.

Jezus is in Mary Magdalene bovenal een zachtaardige, wat onpeilbare en soms dromerige leider. Het is Maria Magdalena die vanachter haar serene blik haar rotsvaste vertrouwen en onvoorwaardelijke steun toont. Zelfs in de verste verte wordt in deze film geen relationele of seksuele verstandhouding tussen haar en Jezus gesuggereerd.

Mary Magdalene is respectvol, ingetogen, poëtisch en stilistisch fraai. Bovenal onderstreept Mary Magdalene de kracht van vergeving.

Eerherstel

De film benadrukt nog eens dat Maria Magdalena bij Jezus bleef tot zijn kruisiging, en dat zij de eerste was aan wie Jezus verscheen na zijn verrijzenis. Zij begreep wellicht als eerste dat het Koninkrijk Gods alleen dan tot stand komt, wanneer we onze naasten liefhebben.

In 2016 herstelde paus Franciscus Maria Magdalena in ere door haar een liturgische feestdag (jaarlijks op 22 juli) toe te kennen, waardoor ze op gelijke hoogte met de apostelen kwam te staan. In de marge hiervan lijkt ook Mary Magdalene bij te willen dragen aan het eerherstel van de ‘apostel der apostelen’. 

Film: Mary Magdalene (2018), Groot-Brittannië/Verenigde Staten, 120 min. Regie: Garth Davis, met o.a. Rooney Mara en Joaquin Phoenix.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.